PUTINOV SAVEZNIK PRETI ZAPADU, SPOMINJE NUKLEARNO ORUŽJE: „Ako NATO i SAD isporuče novo oružje, doći će do globalne KATASTROFE“ 

Zapadne isporuke oružja Ukrajini koje prete ruskim teritorijima dovešće do „globalne katastrofe“, upozorio je Vjačeslav Volodin, inače blizak saveznik predsednika Rusije Vladimira Putina.

Vjačeslav Volodin je rekao da bi takva akcija mogla takođe da učini neodrživim argumente protiv korišćenja oružja za masovno uništenje. Volodin, koji je predsednik Dume, upozorio je da podrška Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a Ukrajini vodi svet u „užasan rat“.

„Ako Vašington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će se koristiti za napade na gradove i pokušaj zauzimanja naših teritorija, kao što prete, to će dovesti do mera odmazde korišćenjem snažnijeg oružja“, napisao je Volodin.

„Argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima su neodrživi“, dodao je. Naveo je da je to zato što se SAD i NATO „nisu suočili sa situacijom u kojoj je postojala pretnja sigurnosti njihovim građanima i teritorijalnom integritetu njihovih zemalja“.

Zapadni saveznici obećali su milijarde dolara u oružju za Ukrajinu prošle nedelje iako nisu uspeli da uvere Nemačku da povuče veto na isporuku borbenih tenkova Leopard nemačke proizvodnje.

Nemačke tenkove drži niz zemalja NATO-a, ali da bi ih prebacili u Ukrajinu, tim zemljama treba odobrenje Berlina. Jedan od argumenata Nemačke protiv slanja tenkova je upravo bojazan da bi to moćno zapadno ofanzivno oružje moglo dovesti do ruske eskalacije rata i njegovog širenja izvan granica Ukrajine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare