OVAKO BI RAT U UKRAJINI MOGAO BITI OKONČAN? Načelnik generalštaba SAD otkrio da li će Ukrajinci „isterati“ Ruse iz zemlje u 2023. 

Načelnik združenog generalštaba vojske SADgeneral Mark Majli izjavio je danas u Nemačkoj da će rat u Ukrajini verovatno biti završen pregovorima, a ne na bojnom polju, i ocenio da je sa vojne tačke gledišta veoma teško izvodljivo da Rusi budu „isterani“ iz te zemlje tokom ove godine.

„Sa vojnog stanovišta, i dalje smatram da će veoma, veoma teško biti izvodljivo da se tokom ove godine ruske snage vojnim sredstvima isteraju sa svih okupiranih područja Ukrajine“, rekao je Majli na konferenciji za novinare nakon sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Kako prenosi Si-En-En, on je rekao da „ono što se može dogoditi jeste kontinuirana odbrana, stabilizacija fronta“.

„Mislim da je to moguće uraditi. Mislim da će, u zavisnosti od isporuka sve ove (vojne) opreme i obuke (za njenu upotrenu), Ukrajinci biti u stanju da izvedu značajnu ofanzivnu operaciju“, rekao je Majli.

Pre ovog sastanka, čija je tema vojna pomoć Ukrajini, Pentagon je najavio bezbednosni paket pomoći ovoj zemlji u vrednosti od 2,5 milijarde dolara.

Prvi put od početka rata, u paket su uključena oklopna vozila tipa Strajker, kao i borna kola tipa Bredli.

Ta vojna sredstva se mogu koristiti protiv potencijalnih ruskih ofanzivnih akcija na proleće.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare