NAREDNIH DANA BIĆE VIŠE KEŠE NEGO SNEGA: Meteorolog objavio prognozu DO KRAJA JANUARA, evo kad se očekuje otopljenje!

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je u svojoj najnovijoj prognozi da se očekuju česte padavine narednih dana. Od sredine sledeće nedelje se očekuje zahlađenje uz slab sneg, a krajem meseca bi moglo da dođe do manjeg otopljenja.

Danas i sutra očekuje se pretežno oblačno i tmurno vreme, a povremenih padavina biće u većem delu regiona. Uglavnom susnežica i sneg, osim na jugu regiona, a u toku noći i posebno sutra nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske i istokom BiH uz okretanje vetra na istočni smer po visini stiže topliji vazduh te će sve više biti kiše, a sve manje snega“, najavljuje Čubrilo i dodaje:

“ Jače padavine se očekuju od sutra poslepodne nad većim delom zapadne i središnje Hrvatske, severnog i srednjeg Jadrana, većeg dela BiH i severne C.Gore. Padavine će prvo pojačati duž obale Jadrana,a zatim i nad ostalim predelima. Na istku uglavnom suvo do ponedeljka.

Vetar će danas i sutra nad većim delom kopna biti slab, dok će u nedelju na severu i zapadu Hrvatke jačati severoistočni vetar, dok će duž obale severnog i srednjeg Jadrana od sutra do utorka biti olujne i orkanske bure. Dnevni maksimum za vikend od oko +1 na severozapadu i zapadu do oko +7 ponegde na jugu regiona“, ističe Čubrilo.

U durgom delu sledeće nedelje će se po istočnoj periferiji anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom ka nama premešati nekoliko hladnih frontova koji će doneti prolazna pogoršanja i dalje, manje, zahlađenje. Povremeno će biti i padavina, uglavnom snega. Posle 28. januara moguće je jačanje anticklona uz stabilizaciju i manje otopljenje.

„Početkom februara sinoptika za sada daje jači uticaj atlantika uz česta prolazna, naoblačenja, bez prave zime, posebno ne u nizijama. Kako će se zagrevanje stratosfere koje je počelo juče nastaviti sve do kraja ovog ali i početkom sledećeg meseca za očekivati je da ono negde posle 05. februara počne uticati na sinoptiku. To je za sada tek pretpostavka jer je ovo zagrevanje stratosfere netipično, traje jako dugo i nailazi u talasima“, istakao je Čubrilo, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare