ZIMSKI SAVETI! EVO KAKO VOZITI PO POLEDICI: Ako vam se zamrzne brava, staklo ili vrata na automobilu ovako ćete ih BRZO odlediti 

Snežne padavine i mećave nisu baš na listi omiljenih stvari mnogih ljudi, a njih se posebno zgražavaju skoro svi vozači, jer osim što smanjuju vidljivost, one stvaraju i klizavi pokrivač na putu, zbog kog i najmanja greška može da izazove sudar.

Takođe za temperaturu ispod nule treba biti oprezan i zbog leda koji se zimi stvara na putu, a ni gusta magla ne pomaže.

U takvim se uslovima vozači iznenade pa ponekad previše agresivno stisnu papučicu kočnice, što dovodi do blokiranja točkova i proklizavanja vozila, a tu ni ABS ne pomaže.

Treba smanjiti brzinu, ubaciti u niži nivo prenosa i laganim „tapkanjem“ po kočnici zaustaviti vozilo. Tako ćete sprečiti blokiranje točkova i aktiviranje sistema ABS.

Naglo okretanje upravljača takođe može biti opasno jer točkovi ne prianjanju na podlozi pa njihovim naglim okretanjem može da se stvori efekt jednak naglom kočenju.

Takođe, treba smanjiti pritisak na papučicu gasa, jer osim veće potrošnje, proklizavanjem točkova nećete dobiti ništa. Laganim puštanjem sklopke omogućite da vozilo samo krene, a potom umereno dozirajte gas i uglađenim pokretima menjajte nivoe prenosa. U svakom trenutku budite krajnje koncentrisani na sebe, ali i na druge oko vas.

Držite sigurnosni razmak i veći nego što mislite da je dovoljno – na primer ako za idealne uslove držite distancu na oko 20 metara onda je na snegu i ledu povećajte na najmanje 50 metara. Izbegavajte vožnju kraj drugih vozila, jer nikada ne znate šta može poći po zlu onom kraj vas.

Na uzbrdici vrede gotovo jednaka pravila kao i za vožnje po suvoj podlozi. Nakon što je vozilo zaustavljeno povucite ručnu kočnicu, a kretanje izvršite na sledeći način – levom rukom pridržavajte upravljač, a desnom lagano otpuštajte ručnu kočnicu.

Umereno otpuštajte kvačilo i dodajte gas, a nakon što se vozilo „zakotrljalo“ u željenom smeru potpuno otpustite kočnicu i nastavite lagano da dodajete gas. Ovo pravilo ne vredi za automobile s elektronskom ručnom kočnicom. Ona će se sama otpustiti nakon što sistem prepozna da je vozilo krenulo napred.

Trikovi kako brzo odlediti vrata, brave i stakla na vozilu

Zaleđena vrata na automobilu ne otvarajte na silu, tako ih možete oštetiti. Prelijte ih mlakom vodom, ali nikako vrućom – vruća voda može da ošteti i vrata i bravu. Ukoliko pri ruci nemate tople vode, tad pokušajte da se naslonite na vrata i pomerite ih malo svojom težinom – ovaj trik ponekad pomogne da led koji drži vrata popuca.

I fen za kosu vam može ako imate mogućnost dovući produžni kabl i spojite na struju. Takođe, možete da pokušate i da malo ugrejete ključ upaljačem pa da ga stavite u bravu, ali pazite da ne bude vruć, već topao. Ovaj postupak ćete možda morati da ponovite nekoliko puta.

Napravite sprej za otapanje leda

Sipajte u bocu s raspršivačem mešavinu alkohola i vode u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode). Isprskajte po zaleđenim delovima – po bravi, ivicama vrata, staklima. Led bi ubrzo trebalo da oslabi i vrata ćete lakše otvoriti.

Vozilo je moguće odlediti i mešavinom hladne vode i soli. Na litru vode stavite kašićicu soli, promućkajte da se so otopi pa pažljivo prelijte zaleđene površine – ivice automobilskih vrata i kvake.

Takođe, ako se nađete negde u gradu, stakla se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom karticom i ostružite naslage leda. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto.

Saveti kako da vam se staklo, vrata, retrovizor i brava ne zalede:

  • Zaštitite brave od leda pomoću WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.
  • Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom, jer to može pomoći da se vrata ne zalede. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd.
  • Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli „zalepljene“ za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu.
  • Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.
  • Stavite karton na stakla – to je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare