STIŽU PVO SISTEMI, BORBENA I OKLOPNA VOZILA… Pentagon objavio novi paket pomoći Ukrajini vredan oko 2,5 milijardi dolara

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas novi paket pomoći Kijevu u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja će uključiti oklopna borbena vozila tipa „Bredli“ i oklopna borbena vozila pešadije tipa „Strajker“.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva odbrane, pomoć će obuhvatiti osam samohodnih protivvazdušnih sistema „Avendžer“, 59 borbenih vozila „Bredli“, 90 oklopnih borbenih vozila pešadije“Strajker“, 350 višenamenskih oklopnih vozila „HMMWV“.

Takođe, pomoć obuhvata i slanje više od 120.000 komada artiljerijske municije različitog kalibra, kao i nenaznačenu količinu municije za višecevni bacač raketa velikog dometa „Himars“, kao i drugu vojnu opremu oružje i municiju.

Ministarstvo odbrane SAD u obrazloženju odluke navodi da najnoviji vazdušni napadi Kremlja na kritičnu infrastrukturu Ukrajine ponovo pokazuju razarajući uticaj ruskog brutalnog rata u Ukrajini.

„Ovaj paket obezbeđuje dodatnu NASAMS municiju i sisteme protivvazdušne odbrane „Avendžer“ kako bi pomogao Ukrajini da se suprotstavi nizu pretnji kratkog i srednjeg dometa i ojačao slojevitu protivvazdušnu odbranu Ukrajine“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaju da su SAD opredelile više od 26,7 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka rata u Ukrajini, a da ukupna vojna pomoć Kijevu od 2014. godine iznosi više od 29,5 milijardi dolara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare