BACIĆEMO NUKLEARKU AKO IZGUBIMO RAT! Rusija se ne šali, Medvedev upozorio Zapad: Moroni, izvucite zaključak, od velikih sila zavisi sudbina 

Zapadni političari žele da Rusija bude poražena na bojnom polju. Nikome od tih morona očigledno ne pada na pamet da gubitak nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati početak nuklearnog rata, upozorio zamenik šefa ruskog saveta bezbednosti

Poraz Rusije u Ukrajini značio bi početak nuklearnog rata, upozorio je juče zamenik predsednika ruskog saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev. On je zapadne lidere, koji priželjkuju da Rusija izgubi u Ukrajini, nazvao moronima koji nisu u stanju da sagledaju opasne posledice svojih postupaka. 

Obrnuta logika

Dan pre sastanka ukrajinskih vojnih donatora u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Medvedev je oštro kritikovao zapadne političare, koji tvrde da je jedina prihvatljiva opcija u Ukrajini – poraz Rusije na bojnom polju.

Poraz nemoguć
Nuklearne sile nikad nisu izgubile veliki sukob od kojeg je zavisila njihova sudbina
Dmitrij Medvedev

– Veliki vojni lideri će u petak u NATO bazi Ramštajn razgovarati o novim taktikama i strategijama, kao i o snabdevanju Ukrajine novim teškim naoružanjem i udarnim sistemima. A to se dešava odmah posle foruma u Davosu, gde su nedozreli partijski ljudi kao mantru ponavljali: „Da bismo postigli mir, Rusija mora da izgubi – napisao je Medvedev na Telegramu.

On je, međutim, upozorio da niko od zapadnih lidera nije razmislio šta bi to zapravo moglo da znači. 

Rusija će uništiti sve oružje poslato Ukrajini

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov reagovao je na objavu Stejt departmenta da će Ukrajina možda steći mogućnost da napadne ruske trupe na Krimu zahvaljujući američkim isporukama oružja. On je poručio Vašingtonu da razmisli o rečima Vladimira Putina da je pobeda Rusije neizbežna. 

– Rečeno je da bi američki MLRS i HIMARS, kao i borbena vozila „bredli“ mogli da budu iskorišćeni za ofanzivu u pravcu Krima. Ti komentatori naivno veruju da Rusija neće odgovoriti na napade na svoju teritoriju. Trebalo bi svima da bude jasno – uništićemo sve oružje poslato režimu Zelenskog, bilo da je američko ili neke druge zemlje NATO – istakao je Antonov.

On je dodao da izjave američkih zvaničnika postaju sve ratobornije, te da Stejt department svojim tvrdnjama koje nemaju veze sa realnošću gura Ukrajinu da izvodi terorističke napade u Rusiji.

– Nikome od tih morona očigledno ne pada na pamet da iz ovoga izvuče sledeći elementarni zaključak: gubitak nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati početak nuklearnog rata. Nuklearne sile nikad nisu izgubile veliki sukob od kojeg je zavisila njihova sudbina. To bi svima trebalo da bude očigledno. Čak i svakom zapadnom političaru koji je zadržao bar malo inteligencije – istakao je Medvedev.

Ipak, evropski i američki političari imaju potpuno drugačiju logiku. O tome svedoče reči poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, koji je jedan od najglasnijih zagovornika rata protiv Rusije. On kaže da Ukrajini treba poslati što je više oružja moguće, a ove nedelje je izjavio nešto sasvim suprotno od Medvedeva – da bi poraz Ukrajine mogao da bude uvod u treći svetski rat.

– Zato nema razloga da blokiramo podršku Kijevu i odlažemo tu stvar unedogled – istakao je Moravjecki.

Oružje za mir

Isti takav stav ima i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u Davosu izjavio da je Ukrajini potrebno znatno povećanje naoružanja u ovom ključnom trenutku rata.

– Ako želimo da mirno rešenje bude dogovoreno sutra, danas moramo da obezbedimo više oružja – poručio je Stoltenberg.

S njim je saglasna i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je izjavila da Ukrajina treba da dobije sve oružje koje joj treba, uključujući napredne sisteme.

To, sudeći prema rečima Medvedeva, može da bude veoma opasno. Rusija, naime, prema svojoj vojnoj doktrini, nema prava da nuklearno oružje iskoristi prva, ali ga može upotrebiti u slučaju atomskog napada ili čak i u slučaju konvencionalnog napada koji ugrožava postojanje same države. Budući da Moskva smatra da u Ukrajini NATO preko posrednika vodi rat protiv Rusije, a zapadne isporuke oružja su sve veće i ubojitije, nije isključeno da u jednom trenutku sam opstanak Ruske Federacije zaista i bude ugrožen. S obzirom na to da je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da će zemlju braniti svim raspoloživim sredstvima, u tom slučaju imaćemo nuklearni rat.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare