6 DRŽAVA IZGUBILO PRAVO GRASA U UN: Odluku saopštio generalni sekretar Antonio Gutereš

Poveljom Ujedinjenih nacija je regulisano da članovi čiji su dugove jednaki ili veći od iznosa njihovih doprinosa za prethodne dve pune godine gube pravo glasa.

Venecuela, Liban i Južni Sudan izgubile su pravo glasa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, zbog kašnjenja sa plaćanjem obaveza prema budžetu te međunarodne organizacije, saopštio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u pismu koje je distribuirano u četvrtak, preneo je AP.

Takođe,  pravo glasa izgubile su Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon, naveo je Gutereš. Gabon trenutno ima predstavnika u Savetu bezbednosti koji će odraditi dvogodišnji mandat i ova odluka generalnog sekretara se ne odnosi na njegovo pravo glasa, piše Republika.
Poveljom Ujedinjenih nacija je regulisano da članovi čiji su dugove jednaki ili veći od iznosa njihovih doprinosa za prethodne dve pune godine gube pravo glasa. Ali istovremeno, Generalna skupština ima ovlašćenje da odluči „da je neplaćanje posledica uslova koji su van kontrole članice“, i u tom slučaju zemlja može da nastavi da glasa.

Generalna skupština odlučila je da tri afričke zemlje na listi država sa zaostalim obavezama, Komori, Sao Tome i Principe i Somalija , mogu da zadrže svoja glasačka prava. Prošle godine odobreno je isto izuzeće za tri zemlje.

Kako je navedeno u pismu generalnog sekretara, minimalne uplate potrebne za vraćanje prava glasa su 76.244.991 dolara za Venecuelu, 1.835.303 dolara za Liban, 619.103 dolara za Ekvatorijalnu Gvineju, 196.130 dolara za Južni Sudan, 61.686 dolara za Gabon i 20.580 dolara za Dominikansku Republiku. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare