„U RATU NEMA NESREĆNIH SLUČAJEVA“: Zelenski OKRIVIO Putina za pad helikoptera kod vrtića, u tragediji poginuo KLJUČNI čovek Kijeva

Ukrajina će povratiti Krim, obećao je predsednik Volodimir Zelenski, nazvavši poluostrvo koje je Rusija pripojila 2014. godine „našom zemljom“ u obraćanju u četvrtak.

Tom prilikom Zelenski je okrivio rat predsednika Rusije Vladimira Putina u Ukrajini za pad helikoptera kod vrtića prilikom čega je poginulo 14 ljudi, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski.

Govoreći u Davosu, ukrajinski predsednik je takođe kritikovao oklevanje Nemačke oko snabdevanja modernih tenkova Leopard, uz izveštaje da će ih Berlin obezbediti samo ako SAD ponude i svoje tenkove Abrams, prenosi Daily Mail.

„Postoje trenuci kada ne treba da oklevamo ili ne treba da se poredimo. Kada neko kaže „Daću tenkove ako će i neko drugi deliti tenkove“, rekao je Zelenski publici u Davosu putem video veze. ‘Mislim da ovo nije prava strategija.’

Govoreći kasno u sredu, predsednik je rekao da se istražuje „nekoliko“ teorija koje objašnjavaju pad helikoptera u kojem su poginuli ministar unutrašnjih poslova zemlje i još 13 osoba ranije u Kijevu. On je rekao da tragedija u blizini vrtića „nije bila nesreća“, nazvavši je posledicom invazije Vladimira Putina na njegovu zemlju.

„Istraga je u toku. Postoji nekoliko teorija i nisam ovlašćen da govorim ni o jednoj od njih dok se istraga ne završi“, rekao je Zelenski publici u Davosu na pitanje da li je tragedija bila nesrećan slučaj.

Ukrajina nije tvrdila da je Rusija direktno učestvovala u padu helikoptera, ali je Zelenski rekao da je tragedija posledica Putinovog rata.

„U ratu nema nesreća. Sve su to ratni rezultati“, rekao je Zelenski na engleskom, pojavljujući se putem video veze u švajcarskom letovalištu.

On je takođe obnovio pozive za moderne teške tenkove zapadnog dizajna, za koje analitičari kažu da su ključni za probijanje ukorenjenih odbrambenih linija u istočnoj Ukrajini.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare