PREMIJERKA BRNABIĆ UGOSTILA LORDA PIČA: Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo opredeljeni za unapredjenje bilateralnih odnosa

Premijerka Srbije Ana Brnabić i specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izrazili su danas u Beogradu obostranu opredeljenost za unapredjenje bilateralnih odnosa.Premijerka je istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovini usluga tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 100 miliona evra ukupne vrednosti, a Pič je potvrdio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva (UK) da radi na intenziviranju bilateralnih kontakata dve strane, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su se složili da su posebno značajne oblasti za unapređenje bilateralne saradnje energetika i nauka i tehnologije, dok je Pič naglasio dodatnu spremnost UK da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, predsednica Vlade je ponovila da je dijalog, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog, jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja.

Ponovila je da je očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda.

Pič je ponovio da London podržava kako Berlinski proces, proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu.

Brnabić je informisala sagovornika o napretku koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava kroz intenzivan rad na usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, a pre svega u oblasti pravosuđa, navodi se u saopštenju, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare