NATO PAKT ZAPOČEO RASPOREĐIVANJE AVAKSA U RUMUNIJI: Počinje operacija praćenja ruske avijacije na istoku Ukrajine! 

NATO pakt danas je započeo premešetanje letećih radarskih stanica u Rumuniju u bazu Otopeni kod Bukurešta prema planu koji je nedavno objavljen kako bi se pojačalo osmatranje istočnog krila NATO i pratio rad ruske borbene avijacije na nebu Ukrajine.

Sudeći prema aplikaciji Fljat Radar sa severa Evrope u Rumuniju su poslata dva Avaksa, a iz Turske jedan koji je već sleteo u bazo Otopeni kod Bukurešta.

Inače 13, januara Saveznička vazduhoplovna komanda NATO saopštila je da će u Rumuniji od 17. januara 2021. godine biti raspoređene leteće radarske stanice za rano otikrivanje i obaveštavanje AVAKS E-3A. Iako se spekulisalo da će biti dva leteća radarska mesta, utvrđeno je da se radi o tri letelice.

Kako je saopšteno zadatak letećih radarskih stanica biće pojačano prisustvo Alijanse u regionu i nadgledanje ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini. Ovo raspoređivanje će smanjiti potrebu za podrškom tankerima pošto AVACS avioni sada rade iz vazdušnih baza u Nemačkoj i Turskoj.

„Pošto ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja da ugrožava mir i bezbednost u Evropi, ne sme biti sumnje u rešenost NATO-a da zaštiti i odbrani svaki pedalj svezničke teritorije“, rekla je Oana Longesku portparolka alijanse.

Predviđeno raspoređivanje pokazuje sposobnost NATO-a da unapredi raspoređivanje vazdušnih snaga ojačavajući naš položaj duž istočnog krila, saopštio je NATO.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, NATO je povećao svoje vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i tankerima. Od februara 2022. godine, NATO AVACS sprovodi redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a, saopštila je Alijansa.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare