SUPRUG ANE VOLŠ IMA DIJAGNOZU SOCIOPATE: Ovako ćete prepoznati to stanje, jedna osobina je NAJBITNIJA

Ana Volš je poreklom iz Beograda, a nestala je pre dve nedelje. Svaki trag joj se gubi kada je krenula na „hitan let“ u Vašington zbog posla. Njen suprug Brajan, je nestanak prijavio tri dana kasnije, a bio je uhapšen pet dana kasnije zbog obmanjivanja policije i ometanja istrage.

Porodični lekar dr Titman za američke medije otkrio je da je Brajan lečeni psihijatriski bolesnik. Naime, sve je počelo od lošeg odnosa između Brajanovih roditelja koji su ga koristili kao „pijuna“. On se zbog toga osećao rastrzano, ali i emocionalno nestabilno i nevoljeno. U detinjstvu je često ostajao sam sa majkom, dok mu je otac radio kao neurohirurg. Otišao je u internat, tada se njegovo mentalno zdravlje pogoršalo, zbog čega je i odustao od školovanja.

– Brajan  je poslat u internat na Roud Ajlendu, a zatim se upisao na Univerzitet Karnegi Melon u Pitsburgu u Pensilvaniji. Medutim, u drugoj godini Brajanovo mentalno zdravlje je nastavilo da se pogoršava, tako da je napustio školu i prijavio se u centar Ostin Rigs, psihijatrijsku stacionarnu ustanovu za lečenje koja je specijalizovana za psihijatrijske pacijente. Tamo je započeo svoju dugu bitku da prevaziđe svoju mentalnu bolest – ispričao je psihijatar, prenosi Republika.

Šta znači kada je neko sociopata?

Nisu sve sociopate serijske ubice.

– Sociopatija je sindrom koji podrazumeva loše ponašanje, ispred svega. Ljudi sa antisocijalnim poremećajem ličnosti imaju tendenciju da budu impulsivni, kao i da se bave obmanama i prevarama. Oni ignorišu odgovornosti i, u najgorem slučaju, nemaju savesti – objašnjava dr Donald V. Blek, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Iova Carver, a prenosi „Stil“.

To ne znači da sam poremećaj mora biti izuzetno vidljiv.

– Ove osobe se možda često služe lažima, često ulaze u konflikte sa osobama iz najbližeg okruženja, poput supružnika, i to može da bude sve. Na drugom kraju spektra su lopovi i ubice – priča doktor.

Razlikujte psihopate od sociopate

Prvo, sličnosti se zasnivaju na nemaru prema drugima, nisu sposobni da osete krivicu i često se ponašaju agresivno.

Razlike: Sociopate su sklone impulsivnom ponašanju, a psihopate su više proračunate i hladne, objasnio je doktor Blejk.

Nedostatak empatije je najčešći znak koji može pokazati da je reč o antisocijalnom poremećaju ličnosti. Da podsetimo, empatija označava brigu za druge.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare