Osećala se velika koncentracija amonijaka: Komandant vatrogasne brigade Pančevo za Telegraf o dramatičnoj noći

Uviđaj u Pančevu, gde je kasno sinoć iscurio amonijak iz auto-cisterne, i dalje traje, ali intervencije vatrogasno-spasilačkih jedinica nema, priča za Telegraf Boro Majkić, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Pančevo.

– Intervenisanja vatrogasno-spasilačkih jedinica od sinoć, od 3.30, nema, osim što su tu na licu mesta da bi ga obezbedili i da pomognemo prilikom uviđaja – kaže on i opisuje kako je protekla teška noć za Pančevce:

– Vatrogasno-spasilačke jedinice su oko 22.30 dobile prijavu od od ekipe Hitne pomoći da je jedan čovek tražio hitnu medicinsku pomoć i da postoji koncentracija amonijaka u naselju. Dolaskom na lice mesta zatekli smo isticanje amonijaka, odnosno amonijačnog rastvora iz jedne auto-cisterne, gde smo vrlo brzo to isticanje zatvorili, sanirali prekinuli. U međuvremenu, pošto se osećala velika koncentracija, naložili smo da se u desetak kuća građani evakuišu zbog lične bezbednosti – opisuje Majkić, prenosi Telegraf.

Kako kaže, od tih građana, desetak je zatražilo nekakvu medicinsku pomoć ali su svi pušteni bez ozbiljnih simptoma kući-

– U tri sata sinoć su merenja utvrdila da nema koncentracije amonijaka koja bi ugrozila stanovništvo i mi smo im dozvolili da se vrate kućama noćas u pola četiri – ističe on za Telegraf.rs.

Prvo izlivanje amonijaka koje je uznemirilo Srbiju desilo se 25. decembra na pruzi kod Pirota. Tada su se dogodila i dva smrtna slučaja, uzrokovana trovanjem amonijakom.

Naredna nezgoda na pruzi, koja je pretila da postane novi akcident, desila se kod Zaječara, četiri dana potom, 29. decembra. Cisterna je prevozila fosfornu kiselinu, ali nije došlo do izlivanja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare