Najgori deo prvog talasa zaraze kovidom 19 u Kini je završen

Dok Kina smanjuje svoj odgovor na epidemiju kovida 19, njeni vodeći stručnjaci za javno zdravlje kažu da veruju da je najgore prošlo za zemlju od 1,4 milijarde ljudi.

Na jučerašnjem sastanku koji je organizovalo Kinesko udruženje za javnu diplomatiju, doktor Lijang Vanijen, šef Štaba za odgovor na kovid 19 pri Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji, izneo je procenu.

„Prvi talas infekcija se sada smanjuje u Kini, broj teških slučajeva je stabilizovan. Pošteno je reći da smo preživeli najgore u ovoj rundi“, kazao je.

„Ovo pokazuje snagu našeg medicinskog sistema. Ali ovo je još uvek izuzetno napet period, prvenstveno za ugrožene grupe i seoska područja“.

Lijang je kazao da su preovlađujuće varijante u Kini sada BF2 i BF7, a da se pomno prati KSBB varijanta.

Vang Guićijang, šef Odeljenja za zarazne bolesti u Prvoj bolnici Univerziteta u Pekingu, takođe je rekao da je Peking prošao kroz najgori krug infekcija. Vang je rekao da postoji niz antivirusnih lekova, među njima i Paklovid.

On je rekao da je Paklovid trenutno veoma tražen, ali bi uskoro mogao da se proizvodi u zemlji. Lijang je, takođe, opisao ukupni odgovor Kine na pandemiju kao fleksibilan i efikasan.

„U poslednje tri godine kineske strategije protiv kovida 19 uvek su odgovarale na trenutne situacije naučnim pristupom. Mere se stalno unapređuju, a mi uvek radimo proaktivno“, rekao je, prenosi Kurir.

Stručnjaci na sastanku su takođe rekli da vakcinacija ostaje najbolja linija odbrane, jer zemlja trenutno pojačava nove kampanje vakcinacije za ugrožene grupe, posebno medicinsko osoblje i starije osobe.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare