POSLE ZAHLAĐENJA STIŽE NOVO OTOPLJENJE: Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja januara! 

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da nas posle umerenog zahlađenja, za vikend i početkom sledeće nedelje očekuje ponovo toplije vreme.

Jače pogoršanje i umereno zahlađenje kao ovo očekuje se oko 19. januara. Čubrilo dodaje da se jače zahlađenje ne očekuje sve do 26. januara. Kako on navodi u svojoj Fejsbuk objavi, vreme je „koliko-toliko u skladu sa kalendarom“.

„Zahlađenje koje je stiglo je umereno tako da su samo planine dobila snežni pokrivač. Dok je ispod 500 metara nadmorske visine uglavnom bilo kiše, lokalno i obilnije“, navodi Čubrilo uz napomenu da je dnevni maksimum osam stepeni Celzijusa.

Kako navodi, vreme će u naredna dva dana biti suvo, samo je ponegde na jugoistoku Srbije moguća pojava slabih padavina. Vetar će biti slab, dok će se dnevni maksimum kretati od +5 do +10 stepeni Celzijusa što je i dalje iznad proseka, samo nije ekstremno visoko


Prolazno naoblačenje očekuje u noći ka suboti, kada će kiša biti moguća u nižim predelima, sa snegom na nadmorskoj visini iznad 600 metara.

Od drugog dana vikenda pa do oko polovine sledeće nedelje osetno toplije, sa kišom početkom naredne nedelje. Dodaje da bi ciklon sa severa Evrope od srede mogao dovesti do jačeg pogoršanja uz padavine i umereno zahlađenje, nalik trenutnom.

„Količina padavina i snaga će zavisiti od aktuelne sinoptike, tako da će se konkretnija prognoza za te dane moći dati tek oko 17. janura, ali nizije i dalje nemaju posebno visoke šanse za sneg, posebno ne neki dugotrajniji“, ocenjuje Čubrilo.

„Ako ništa drugo izuzetno visoke temperature sa početka meseca su za sada iza nas i ovo su ipak normalnije vrednosti. Svakako je toplije od proseka i ova zima će gotovo sigutno biti toplija od proseka. Koliko tačno toplija znaćemo krajem februara jer će dobar deo konačne srednje vrednosti temprature zavisiti od perioda posle 26. januara. Za sada nema signala za neko jače zahlađenje koje bi srednju temperaturu približilo proseku, što ne znači da ga neće biti“, dodaje Čubrilo.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare