PANIKA U AMERICI, PRIZEMLJENI LETOVI ŠIROM DRŽAVE: Obustavljanje usledilo nakon kvara u kompjuterskom sistemu

Svi letovi širom Amerike obustavljeni su danas zbog kvara u kompjuterskom sistemu Federalne uprave za vazduhoplovstvo, prenosi Daily Mail.

Sistem američke Federalne administracije za vazduhoplovstvo (FAA) koji upozorava pilote i drugo letačko osoblje o opasnostima ili bilo kakvim promenama u uslugama aerodromskih objekata i relevantnim procedurama nije obrađivao ažurirane informacije, pokazala je veb stranica regulatora civilnog vazduhoplovstva u sredu.

U savetu, FAA je saopštila da je njen sistem NOTAM (Obaveštenje za vazdušne misije) „oboren“. Nije bilo neposredne procene kada će se vratiti, pokazala je veb lokacija, iako su NOTAM-ovi izdati pre nestanka još uvek bili vidljivi.

Danas je prijavljeno preko 400 kašnjenja letova unutar, u ili van SAD, prema Flight Aware-u, a nije odmah bilo jasno da li je reč o prekidu.

Uspaničeni i frustrirani putnici su na društvenim mrežama naveli da satima sede na pisti u krcatim avionima, prenosi Daily Mail.

Naime, smatra se da postoji problem sa NOTAM sistemom – alatom koji se koristi da upozori pilote na potencijalne opasnosti tokom leta.

Zvaničnici FAA nisu otkrili kada će biti rešen prekid.

„Tehničari trenutno rade na obnavljanju sistema i u ovom trenutku nema procene za obnavljanje usluge“, navela je agencija, prenosi Kurir.

Uskoro opširnije…

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare