OPREZ, KRAKEN STIGAO U SRBIJU! Ovo su simptomi najzaraznijeg soja koronavirusa! 

U Srbiju je stigao kraken – novi, najzarazniji soj korone dosad, upozoravaju domaći stručnjaci! Bilo je pitanje dana kada će se ova mutirana verzija omikrona pojaviti i kod nas, pošto već nedeljama hara Evropom

Iako, prema rečima lekara, za sada izaziva lakšu kliničku sliku, virus je opasan jer se brže prenosi i za kratko vreme može da oboli veliki broj ljudi. Na udaru su hronični bolesnici, starije osobe i nevakcinisani. Stoga lekari apeluju na građane da se vakcinišu i da nose masku makar kada idu na mesta gde je prisutan veći broj ljudi.

Nevakcinisani na udaru

Epidemiolog dr Zoran Radovanović tvrdi da novi soj uzima zalet, a da će najveći udar korone biti u februaru.

 U Srbiji ima oko 50 sojeva koronavirusa, ali je učestalost krakena još niska. Međutim, neće zadugo biti tako. Procene su da će novi soj kraken, od koga strahuje Evropa, u Srbiji postati dominantan tokom narednih nedelja, naročito u februaru. Iako izaziva blagu kliničku sliku kao omikron, treba biti oprezan i poštovati mere. Problem sa krakenom je što se procenat obolelih brzo duplira, za osam dana se udvostruči broj zaraženih – naglašava dr Radovanović i ističe:

– Da se epidemiološka situacija u našoj zemlji pogoršava, pokazuje i broj novozaraženih, koji je proteklih dana prelazio 1.000. I čekaonice u ambulantama su opet pune. U riziku od zaraze su oni koji nisu preležali kovid u poslednjih šest meseci ili se nisu vakcinisali. Oni koji su dobili dvovalentnu vakcinu mogu da budu relativno mirni!

Dobio ime po džinovskom oktopodu

Nova varijanta je označena kao „najprenosiviji soj do sada otkriven“, a Amerika je već na svojoj koži osetila užasne posledice ovog soja virusa. U SAD je više od 70 odsto novoobolelih ljudi zaraženo ovom mutiranom varijantom omikrona. Pored SAD, kraken je već stigao u 14 evropskih zemalja, koje strepe od ponovnog uvođenja mera i lokdauna. Zbog toga će se i Komitet Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sastati 27. januara da razmotri da li pandemija kovida-19 i dalje predstavlja globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju!

Sa njim je saglasan i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. Prema njegovim rečima, pogoršavanje situacije je danak visokih temperatura i masovnih druženja za praznike.

– Ovi dani su bili idealni za širenje virusa i infekcija. Svi smo se radovali suncu i lepom vremenu, ali to doprinosi i širenju virusa. Za sada nema razloga za zabrinutost i paniku, ali zato oprez mora postojati, jer se broj zaraženih povećava. Infekcija pogađa pre svega one koji imaju pridružena oboljenja, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani! Svako od nas bi trebalo da se pridržava mera zaštite – izbegavati masovna okupljanja, držati distancu, nositi masku u zatvorenim objektima, gradskom prevozu… – upozorava naš poznati epidemiolog.

Pogoršava se epidemija

Pitanje je trenutka kada će novi soj korone buknuti, kaže i direktor Doma zdravlja „Savski venac“ dr Zoran Bekić. Poslednjih dana je, dodaje on, došlo do pogoršanja epidemije, a broj zaraženih postao je četvorocifren.

– U decembru smo imali oko 400-500 inficiranih kovid pacijenata dnevno, ali njihov broj je počeo da raste posle Nove godine i sada ih je više od 1.000. Pre neki dan je bilo 1.500. Zato raste i broj pacijenata u kovid-bolnicama, njih je negde oko 250, a 24 osobe su na respiratoru sa teškom kliničkom slikom. Svakog dana premine od pet do sedam, a jedan dan je preminulo čak deset osoba. Očekujemo da do kraja januara još više poraste broj inficiranih – navodi Bekić i napominje da je samo oko dva posto stanovništva u Srbiji dobilo četvrtu i petu dozu vakcine iako je država obezbedila sve, prenosi Informer.

Simptomi zaražavanja krakenom:

* curenje nosa

* bolovi u grlu

* temperatura

* bolovi u mišićima

* kašalj

* glavobolja

* umor

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare