REPUBLIKA SRPSKA PRIKAZALA NOVO OKLOPNO VOZILO VIHOR: Posle Despota stigao i njegov naslednik! VIDEO

Na svečanom defileu povodom Dana Republike u Istočnom Sarajevu premijerno je prikazano taktičko vozilo MUP-a Republike Srpske „Vihor“. Posle uspešnog projekta Despot sa kojim je naoružane specijalne jednice MUP-a Republike Srpske, kompanija Tehnički remontni zavod Bratunac 4. aprila prošle godine prikazali su svoj novi proizovod „Vihor“.

Vozilo je kako je saopšteno teško ispod šest tona, ima balističku i protivminsku zaštitu kao i Despot, ali je, za razliku od njega, duplo lakše, zadržavajući sve balističke karakteristike.

Ovo vozilo, za razliku od Despota, predviđeno je za pet ljudi.

Iz kompanije Tehnički remontni zavod Bratunac TRB su naveli da je vozilo bazirano na modularnoj šasiji, a nastalo je uz svesrdnu pomoć i saradnju sa MUP-om Srpske.

oklopno vozilo, vihor, Republika Srpska
foto: Printscreen Youtube

– Vihor je projektovan za 2+2 ili 2+3 člana posade, smještena u zasebnoj balistički zaštićenoj kapsuli sa modularnom balističkom zaštitom – nivo B6, STANAG 4569 nivo dva eventualno tri, kao i protuminskom zaštitom do nivoa 2b. Kapsula ima 4 bočna vrata, uz višenamjenski tovarni prostor za transport osoblja ili robe posebne namjene – objasnili su iz komapnije.

Vozilo, dodaju, ima permanentni pogon na četiri točka, nezavisno ogibljenje prednje i zadnje pogonske osovine, aluminijumske felne sa pneumaticima dimenzija 365/80R20 i runflat umecima, kao i centralni sistem regulacije pritiska u pneumaticima.

– Vihor ima dizel motor minimalne snage 200kW, 6-stepeni automatski mjenjač, dvostepeni razvodnik pogona, a od opreme A/C, ventilacija, kamere, dži-pi-es, PP sistem, otvore za dejstvovanje iz vozila, nosače naoružanja, svetlosna i zvučna signalizacija – navodi se u saopštenju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare