POLJSKA FORMIRA NOVU 1. PEŠADIJSKU DIVIZIJU: Imaće južnokorejske tenkove i haubice, a pokrivaće granicu prema Belorusiji!

Ministar nacionalne odbrane Poljske mariuš Blaščak saopštio je da ta država napravi 1. pešadijsku diviziju koja će kako je sapšteno biti razmeštena na istoku zemlje prema Belorusiji i prema ukrajinskoj granici.

Kako je saopšteno sedište nove divizije biće u Ceranovu. Ono što je interesantno jeste da će u sastavu ove divizije biti i tenkovski bataljon. Opunomoćenik za formiranje divizije postao je brigadni general Norbert Ivanovski.

Kako javljaju poljski mediji 1. pešadijska divizija biće opremljena poptuno novom opremom. Od oklopa južnokorejskim tenkovima K-2 i samohodnim haubicama K-9 koje su početkom decembra 2022. stigle u Gdanjsk, a ceo proces isporuka tenkova i haubica biće završena 2026.

Osim samohotki tu će biti i artiljerijskim raketnim bacačima WR-40 Langusta, koji se nalaze u naoružanju poljske vojske od 2010. i automatskim bacačima raketa kalibra 120 mm RAK koji se nalaze montirani na borbena vozila točkaše Patria-odnosno poljsku verziju Rosomak.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare