BOŽIĆNA ČESNICA, ALI SLATKA: Ovako se sprema u Vojvodini sa orasima i medom za sreću i zdravlje, a ukus je fantazija! (RECEPT)

Od davnina je običaj da se na sam dan Božića mesi česnica i to posebna, ona za položajnika i porodicu. Po običaju domaćica ustaje prva i pravi tradicionalni hleb u koji stavlja paricu ili dukat.

Hleb ukućani dele među sobom i položajnikom, a onome kome zapadne novac predviđa se berićetna godina, a mnogima je to omiljena tradicija na Božić jer baš svi žele da nađu paricu. Neki stavljaju dren kao simbol zdravlja, žito za posao…

Slatka Česnica, slatka česnica
foto: Printscreen/Youtube

Česnica se u velikom delu Srbije pravi kao pogače, negde od projnog brašna dok je u Vojvodini običaj malo drugačiji.

Slatka Česnica, slatka česnica
foto: Printscreen/Youtube

Vojvođanske domaćice prave slatku česnicu. Iako je tradicija sa paricom ili dukatom ista, česnica u Vojvodini pravi se od oraha i meda, a postupak je sličan onom koji se izvodi prilikom pravljenja baklave.

Domaćice slatku česnicu premazuju medom, a ovo je jedan od boljih recepata.

Slatka Česnica, slatka česnica
foto: Printscreen/Youtube

Sastojci:

1/2 kg tankih kora

oko 500 g oraha

oko 200 g suvog grožđa

300g otopljenog meda

100 g šećera

150g otopljenog margarina

1 vanilin šećera

Detaljnije o pripremi možete pogledati na snimku iznad.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare