UDARNA VEST! Ekskluzivno Bodiroga: Interes Evrolige je da Kampaco igra!

Dejan Bodiroga, predsednik Evrolige, za Sportal je još jednom dodatno razjasnio situaciju oko Fakunda Kampaca i registracije igrača za Crvenu zvezdu.

– Menadžment Evrolige je 30. decembra uputio preporuku nadležnim komisijama da se dozvoli registracija Kampaca – kaže predsednik Evrolige.

Odluka Finansijske komisije Evrolige, da kazni Crvenu zvezdu novčano (25.000 evra) ali i zabranom registrovanja novih igrača i trenera do 28. februara, dovela je do toga da jedan od najboljih igrača Evrolige – Fakundo Kampaco – do navedenog datuma ne može da igra u ovom takmičenju.

Tim povodom, pitali smo predsednika Evrolige Dejana Bodirogu kakvo je njegovo stanovište u vezi sa tim:

– Menadžment Evrolige je 30. decembra 2022. godine uputio preporuku nadležnim, nezavisnim komisijama – Komisiji za kontrolu upravljanja (Management Control Commission) i Finansijskoj komisiji (Finance Panel), da se dozvoli registracija Fakunda Kampaca u Crvenoj zvezdi i da mu se omogući da igra, zato što je to u interesu takmičenja. Ujedno smo podržali sve odluke koje idu u smeru maksimalnog poštovanja svih propisa vezanih za finansijsku stabilnost i fer-plej, što podrazumeva i pojačavanje nadzora – kaže Bodiroga.

Menadžment Evrolige je saglasan sa tim da Crvenoj zvezdi ostane izrečena finansijska kazna (25.000 evra) i da joj se pojača finansijski nadzor, ali je protiv toga da se Fakundu Kampacu zabrani da igra.

Dejan Bodiroga, kao predsednik Evrolige, nema pravo na amnestiju, a takvu odluku može da donese samo izvršni direktor Evrolige (Maršal Glikman), o čemu smo već pisali.

Inače, već se oglasila ELPA, Unija evroligaških igrača, koja je zauzela stav da Kampaco ne sme da ispašta kao igrač zbog situacije na nivou klubova.

Sada ostaje da se sačeka konačna odluka koja je na Glikmanu. 

– Po pitanju krajnje odluke, moj stav je sasvim jasan i nema potrebe da ga dodatno pojašnjavam – ističe Bodiroga. 

Podsećanja radi, španski mediji već su pisali o tome da njihovi klubovi imaju jak uticaj u samom evroligaškom sistemu i ostaje da se vidi kako će izgledati ceo rasplet, odnosno, da li će Kampaco dobiti zeleno svetlo i pre 28. februara. Biće ovo prilika ujedno i da se vidi koliko su pojedini organi Evrolige zaista nezavisni.

Košarkaški klub Crvena zvezda oglasio se saopštenjem zbog slučaja Fakunda Kampaca i Evrolige.

-KK Crvena zvezda obaveštava javnost da je klub odmah nakon dostavljanja odluke od strane finansijskog panela EL i izrečene kazna, po kojoj naš klub nema pravo da registruje nove igrače do 28.februara ove godine, uputio hitan zahtev izvršnom direktoru Evrolige (CEO) Maršalu Glikmanu, kao jednu od svojih pravnih mogućnosti, da iskoristi svoje pravo i ovlašćenje i suspenduje odluku finansijskog panela po osnovu člana 20 F Evroliginog Disciplinskog pravilnika – stoji u saopštenju, prenosi Sportal.

-KK Crvena zvezda je ispunio sve finansijske obaveze i zahteve EL, o čemu je u potpunosti informisan i obavešten i sam Maršal Glikman, koji se u javnosti istovetno izrazio. Zato sada sada očekujemo pozitivnu i brzu odluku od strane privremenog CEO Evrolige. O svim koracima koje kao klub činimo, u svemu je u potpunosti informisan i privremeni predsednik Evrolige Dejan Bodiroge- navodi se u saopštenju.

-Izrečena kazna ne odgovara učinjenom prekršaju. Prilikom odredjivanja kazne, finansijski panel je imao veoma široku i gradativnu selekciju sankcija i odabrao je najstrožiju, koja u potpunosti ne odgovara činjeničnom stanju. Bilo koja druga sankcija bi postigla svrhu kažnjavanja administrativnog prekršaja, a svrha kažnjavanja je ispunjenje finansijskih obaveza, što je KK Crvena zvezda svakako ispunila – ističu sa Malog Kelmegdana.

„Naš igrač Kampaco ispašta, hoćemo promene!“


Udruženje evroligaških igrača ELPA, oglasilo se povodom kazne zbog koje neće igrati Fakundo Kampaco.

– Okvirni sporazum Evrolige (EFA) predviđa striktan proces dospelih obaveza kako bi se garantovala redovna isplata plata igrača, što je jedan od prioriteta ELPA-e. Ako klub prekrši pravila o dospelim plaćanjima, pravosudni organi Evrolige mogu izreći različite sankcije timu, uključujući i zabranu registracije novih igrača i trenera. To je slučaj sa Crvenom zvezdom Beograd. Striktna primena pravila dovela je do nedavne isplate zaostalih plata svim igračima od strane Crvene zvezde, što je dobrodošao ishod i još jedan dokaz uspešnog sistema.

– Zbog težine prekršaja koje je počinio klub, nezavisno finansijsko veće odlučilo je da izrekne novčanu kaznu i produžilo je zabranu registracije novih igrača i trenera protiv kluba do 28. februara 2023. godine. Dok ELPA podržava postojeći sistem zaostalih obaveza, ključno je da pravosudni organi Evrolige donose odluke u razumno kratkom roku.

– To se u ovom slučaju nije dogodilo, što je stvorilo neželjeni nivo neizvesnosti, posebno za člana ELPA Fakunda Kampaca, koji je nedavno potpisao ugovor sa klubom. Pored toga, dužina procesa je negativno uticala na percepciju javnosti o inače važnom sistemu. Konačno, sankcija od 25.000 evra i zabrana registracije novih igrača verovatno ne utiču na klub koliko pogađa uglavnom jednog igrača, koji za sada ne može da obavlja svoju profesiju na najvišem nivou bez svoje krivice. Za ELPA-u je ovo moglo i trebalo da se izbegne.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare