PREDSEDNIK VUČIĆ SA SINOM DANILOM SUTRA IDE NA HILANDAR! Šef države dočekaće Božić u najvećoj svetinji 

Aleksandar Vučić prvi je predsednik Republike Srbije koji će dva puta biti u zvaničnoj poseti manastiru Hilandar, jednoj od najvećih svetinja ne samo srpskog već i čitavog pravoslavnog sveta.

Informer će pratiti predsednikovu posetu manastiru čiji su utemeljitelji Sveti Sava i njegov otac, osnivač moderne srpske države Stefan Nemanja – Sveti Simeon.

Od svoga osnivanja Hilandar je uvek, pa i u doba najvećih nacionalnih tragedija, čuvao i simbolizovao jedinstvo srpske države i srpske crkve. Ovaj manastir, jedan od samo tri preostala negrčka manastira na Svetoj Gori Atonskoj, uvek je delio sudbinu svoga naroda. Kada god je naša država bila jaka, i Hilandar je sijao kao najsjajniji nacionalni dragulj.
Davne 1896. godine kralj Aleksandar Obrenović, vraćajući se sa prvih modernih Olimpijskih igara u Atini, došao je na Svetu Goru, otkupio nagomilane dugove Hilandara i tako sprečio tada već realnu opasnost da Srbi izgube svoju Svetu Carsku Lavru. U smutno i bezbožno vreme komunizma šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je ponestalo srpskih monaha i zapretila je mogućnost da upravu nad manastirom preuzme grčka crkva, brojni srpski rodoljubi iz dijaspore pohitali su na Svetu Goru i tako spasli Hilandar.


Konačno, danas, 19 godina posle strašnog požara u kome je u noći između 3. i 4. marta 2004. godine manastir katastrofalno stradao, radovi na obnovi manastira privedeni su kraju, a najveći deo para za obnovu, više od 60 odsto, država je dala posle promene sistema 2012. godine.

Kako je predsednik Aleksandar Vučić obećao prilikom prve posete 2021. godine, manastir je i dobio maksimalnu moguću pomoć države kako bi, već za dve godine, dakle sada, naš Hilandar ponovo bio jedan od najlepših manastira ne samo na Svetoj Gori već u čitavom pravoslavnom svetu.

Obnova manastira i kako je protekla prethodna poseta Vučića Hilandaru


Predsednik je u prvu zvaničnu posetu Hilandaru došao kao običan čovek, a dočekan je sa svim počastima kao predsednik i državnik.
Najpre je od Uranopolisa u pratnji najbližih saradnika i ministra Nenada Popovića hidrogliserom koji inače koriste i svi drugi hodočasnici došao do manastirske luke gde ga je sačekao otac Teodor, jedan od najuglednijih hilandarskih monaha. Odatle su kombijem krenuli na put prema petnaestak kilometara udaljenom Hilandaru.
Na ulazu u manastir u čast predsednika Republike istaknute su bile tri zastave – svetogorska, grčka i srpska, što se radi samo u izuzetno retkim slučajevima, prilikom posete najviših i najuglednijih gostiju.
Šefa države svečano su u Hilandaru dočekali iguman Metodije sa monasima, a on je odmah potom krenuo u obilazak manastira i radova na obnovi, koji su trajali gotovo punih 19 godina.
Aleksandar Vučić je tada svojim domaćinima obećao da će država Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da obnova bude završena u naredne dve godine.
– Uzvišeno je bilo biti gost manastira Hilandar na Božić, na najradosniji pravoslavni praznik. Mnogo toga sam naučio i mnogo toga video, ali i dobio duhovno okrepljenje i posebnu snagu da se borim za Srbiju, da naša Srbija bude uspešnija, da bude još snažnija, da sačuvamo naše nacionalne interese. Hvala igumanu Metodiju, hvala i svim monasima na dočeku i prijemu, koji je zaista bio veličanstven… Mi ćemo da učinimo sve kao država da pomognemo obnovu na svaki mogući način i verujem da već za dve godine više neće biti kranova i da ćemo svima moći da kažemo da je Hilandar jedan od najlepših i najmoćnijih manastira na svetu – rekao je predsednik Vučić prilikom posete 2021. godine. 
 

Ko se napije vode s bunara Svetoga Save, uvek se vraća


Hodočasnici, oni koji su na Hilandaru bili više puta, kažu da se svi koji se jednom napiju vode sa bunara Svetoga Save do kraja svog života iznova i iznova vraćaju ovoj velikoj srpskoj svetinji.
I predsednik Vučić je prilikom posete 2021. godine pio sa ovog bunara koji je, kako se veruje, iskopan pre više od osam vekova, još onda kada je Sveti Sava došao na Hilandar i počeo da gradi manastir.
Posle sedmosatnog bdenija i prazničnog, božićnog ručka, šef srpske države je sa igumanom Metodijem i drugim monasima obišao brojne znamenitosti. Bio je u manastirskoj riznici u kojoj se čuvaju neke od najvećih svetinja, video je carske dveri i ikone sa prvog ikonostasa iz stare hilandarske crkve, pred njega je izneta originalna povelja o osnivanju manastira, kao i neprocenjivo vredna mozaička ikona pred kojom se molio Sveti Simeon i koja je osnivaču srpske države prineta na celivanje u samrtnom času…
Čudotvorna loza Svetog Simeona niče bukvalno iz kamena, iz groba u kome je počivao Stefan Nemanja. Postoji na hiljade primera da je loza pomogla ljudima da dobiju decu
Carske dveri stare više od osam vekova, koje su krasile prvu hilandarsku crkvu
U riznici se čuva i originalna povelja o osnivanju manastira stara osam vekova

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare