OVAJ KAVČANIN JE NA VRAČARU IZREŠETAN SA 60 METAKA, NJEGOVA KUMA POLICAJKA NEPOVREĐENA: Škaljarci verovali da je ON započeo RAT 

Davorin Baltić (41) ubijen je prvog dana 2018. godine na Vračaru i veruje se da je on jedna u nizu žrtava rata kavačkog i škaljarskog klana.

Baltić je pre tačno pet godina likvidiran na ulazu u garažu zgrade u kojoj je živeo. U svom „golfu 7“ bio je sa policajkom Marijom Nikolić, inače kumom svoje supruge, kada su se pojavila dvojica napadača u belom i sasula kišu metaka, kako se može videti na uznemirujućem snimku sa nadzorne kamere.

Ispaljeno je više od 60 metaka.

Baltiću, za koga se veruje da je bio pripadnik kavačkog klana, nije bilo spasa, dok je Marija Nikolić čudom prošla bez povreda.

Istraga je pokazala, kako je Kurir odavno pisao, da je jedan od egzekutora bio Damir Hadžić, dok je drugi, sa automatskom puškom u rukama, najverovatnije bio plaćenik iz BiH. Inače, Hadžić je, zajedno sa Alanom Kožarom, brutalno likvidiran 23. jula 2020. ispred vile u kojoj su boravili na grčkom Krfu kada su egzekutori ispalili čak 29 hitaca u njih. Njihova beživotna tela našla je maserka u kolima kojoj su prethodno tražili tretman.

Prema operativnim saznanjima obaveštajnih službi, „škaljarci“ su Baltića smatrali odgovornim za ubistvo Gorana Radomana (38) početkom 2015. godine. Ovaj Cetinjanin je, inače, prva žrtva u ratu dva klana, u kom je nastradalo više od 50 ljudi. Međutim, za Baltićevo hapšenje nikad nije bilo dovoljno dokaza.

Baltić je bio označen kao visokokotirani član kavačkog klana koga je crnogorska policija povezivala sa ubistvom bivšeg poslanika Liberalnog saveza Saše Markovića u Budvi, u aprilu 2015, kao i sa ubistvom njegovog kuma Gorana Đuričkovića koji je likvidiran hicem iz snajpera u blizini svog kafića u Budvi u oktobru iste godine.

On je označen kao jedan od organizatora ovih likvidacija, pretreseni su njegovi stanovi u Budvi i Kotoru, ali je on ostao nedostupan pravosudnim organima. Dovođen je u vezu sa Južnoafrikancem Majklom Gregorijem Ferarisom koji je kasnije osuđen za planiranje ubistva Đuričkovića. Međutim, njegova porodica ubeđena je da Davorin nije imao nikakve veze sa klanovima već da se bavio isključivo pomorstvom.

Drugi put Baltić je medijima postao interesantna nakon šokantnog ubistva Gorana Lenca (32), Kotoranina, golmana lokalnog fudbalskog kluba, ubijenog nasred fudbalskog terena u septembru prošle godine. Ovo ubistvo zbunilo je policiju: na prvi pogled, Lenac nije imao veze sa obračunom klanova, niti je imao kriminalni dosije, ali je, s druge strane, istragom utvrđeno da je blizak pojedinim istaknutim figurama iz kavačkog klana.

U novinskim čituljama pored imena brojnih „kavčana“ pojavilo se i ime vođe klana Radivoja Zvicera, kao i ime „drugog čoveka klana“ Davorina Baltića. Da je reč o nastavku obračuna kotorskih klanova – kavačkog i škaljarskog – potvrdio je tada i direktor policije Vladimir Rebić.

Kako je posle pucnjave otkriveno, Baltić je imao lažni italijanski pasoš pod imenom Nikola Bendeti i sa njim putovao u Brazil, Albaniju, Italiju, a onda poželeo da se skrasi u Beogradu. U falš pasošu navodi se još da je „Benedetijev“ status „neoženjen“, da je po zanimanju „radnik“, da ima smeđe oči i kosu i da nema posebnih telesnih znakova, poput ožiljaka ili belega.

Zanimljiv je i podatak koji otkriva da je pasoš izdat u novembru 2014. godine, samo nekoliko meseci pre nego što će haos između „škaljaraca“ i „kavčana“ i zvanično početi. Taj podatak otkriva da su „vojnici“ klanova bili uveliko spremni da beže i skrivaju se nakon krvoprolića koje su planirali.

Sa ovim pasošem, pisale su „Vijesti“, Baltić „Benedeti“ obišao je maltene pola sveta: najpre se obreo u Brazilu, potom u Italiji, pa Albaniji i na kraju poslednjih mesec dana života – u Beogradu.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare