KINEZI SE POSLE DVA DANA TIŠINE OGLASILI: Amerikanci su nas ignorisali na nebu, nisu hteli da se sklone! Ovo je naš snimak VIDEO

CNN predposlednjeg dana 2022. objavio je snimak načinjen iz američkog izviđačkog aviona RC-135Wo tome kako je kineski borbeni avion J-11 (kineska kopija ruskog SU-27) presreo američki avion iznad Južno kineskog mora i izveo nebezbedni manevar, zbog čega je posada američkog aviona morala da izvede manevar da izbegne sudar.

Ovo je saopštila Indo-pacifička komanda američke vojske.

„Borbeni avion kineske mornarice J-11 proleteo je u krugu od sedam metara od nosa RC-135 Rivet Joint, izviđačkog aviona američkog vazduhoplovstva sa oko 30 ljudi u njemu. Kao odgovor, RC-135 je morao da preduzme „manevar izbegavanja“ kako bi izbegao sudar“, navedeno je u saopštenju i dodato:

„Avion RC-135 nalazio se u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora i „izvodio je zakonite rutinske operacije“, dodaje se u tom saopštenju.

Međutim, dva dana kasnije o ovom incidentu oglasila se i Komanda južnog vojišta Kineske narodno oslobodilačke armije.

Oni su objavili snimak koji je načinjen iz kineskog aviona i naveli su u svom saopštenju da se pomenuti susret dogodio 21. decembra, kao i da je posada američkog aviona RC-135W ignorisala upozorenja kineskog borbenog pilota, zbog čega je pilot bio prinuđen da izvede manevar i pritisne posadu američkog izviđačkog aviona da skrene ulevo, zbog čega je morao da dovede i sebe u opasnost.

Nevladina organizacija South China sea strategic situations objasnila je četri situacije u kojima dolazi do sukoba američke i kineske vojske:

Prva situacija: Američke snage približavaju se teritorijalnim vodama i vazdušnom prostoru Kine, pre svega ostrva Hajnan, zbog čega je Kina prinuđena da podiže borbene avione i naređuje isplovljavanje ratnih brodova, kada dolazi do bliskog kontakta i susreta dve strane.

Druga situacija: SAD ulaze u teritorijalne vode i vazdušni prostor Spartly ostrva radi sprovođenja operacije slobodne plovidbe, a Kineska narodno oslobodilačka armija ih upozorava da napuste te vode.

Treća situacija: Američke snage ulaze u zonu od 12 nautičkih milja od kineske oblasti u zoni ostrva Spartly i Scarborough Shoal da sprovode opraciju slobodne plovidbe, a kineska mornarica ih upozorava da napuste tu zonu

Četvrta situacija: Obe strane sprovode izviđanje one druge strane, uključujući osmatranje vežbi i kretanja, često približavajući se jedni drugima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare