OVIM LIDERIMA STRANIH DRŽAVA PUTIN JE ČESTITAO NOVU GODINU: Na listi osim Lukašenka, Orban, Berluskoni i Šreder

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe završava godinu u prazničnom duhu, šaljući novogodišnju čestitku odabranoj šačici političara. Najduže je dobilo pet azijskih saveznika, ali i tri evropska predsednika: Viktor Orban, Aleksandar Lukašenko. Uprkos „novogodišnjem raspoloženju” ruskog predsednika, Ukrajinci strahuju da ih u najdužoj noći u godini očekuju novi napadi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, uprkos otpočinjanju rata sa Ukrajinom, odlučio da godinu završi isto kao i prošlu – novogodišnjim čestitkama liderima nekoliko zemalja. Ali ovogodišnji izbor bio je malo kraći.

Među liderima zemalja članica Evropske unije novogodišnju čestitku ruskog predsednika dobio je samo mađarski predsednik Viktor Orban. Ali Putin je u tome ovoga puta bio nešto rezervisaniji i dvosmisleniji nego prethodnih godina. On je, pored lepih želja, naveo i zadovoljstvo odnosom dve zemlje, koji je „i pored teške međunarodne situacije zadržao pozitivan trend”. Istovremeno, on je potvrdio da namerava da sarađuje sa Mađarskom i u narednoj godini.

Pored Orbana, Putinovu novogodišnju poruku primio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. „Zahvaljujući zajedničkoj saradnji, Rusija i Belorusija su časno izdržale sve napore i poteškoće u protekloj godini i efikasno se borile protiv neviđenih političkih pritisaka i sankcija“, napisao je on, piše Kurir.

Putin je, pored Lukašenka, najdužu čestitku uputio i liderima Kazahstana, Indije, Kine i Turske, piše Politiko.

Na listi su se našli i neki bivši šefovi država ili vlada evropskih zemalja. Među njima je i bivši premijer Italije Silvio Berluskoni, koji je od Putina dobio ‘samo’ novogodišnju čestitku. Putin je čestitao i bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, koji je letos izgubio funkciju u parlamentu upravo zbog prijateljstva sa Putinom.

„Sigurno neće čestitati SAD, Francuskoj i Nemačkoj“

Kako je saopštio i Kremlj, Putin sigurno neće čestitati predsednicima SAD, Francuske i Nemačke, pošto su ove zemlje uvele Moskvi neviđene sankcije zbog invazije Ukrajine. „Niko od njih nikada nije poslao čestitke Putinu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Nema božićnog raspoloženja i posebnih želja. Samo da ne bude granatiranja’ Uprkos činjenici da je ruski predsednik jasno svestan praznične sezone, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apeluje na građane da vatra najverovatnije neće prestati u narednih nekoliko dana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare