UDARNA VEST! Bjeković, Šurbatović i Dika za Katar uzeli 3 puta veće premije od igrača, te pare nisu ni prikazane

Velika prašina podigla se u srpskoj javnosti nakon što je na sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije došlo do teških reči, posle kojih je počelo da se „odmotava klupko“ i otkriva tok novca koji se slio u kasu FSS-a zbog plasmana na Svetsko prvenstvo u Kataru, ali je brzo iz nje i nestao za malo više od dve nedelje na Arapskom poluostrvu.

Usled pritiska i iznetih optužbi na sednici od strane Novice Tončeva, generalni sekretar FSS-a, Jovan Šurbatović je pokušao da se opravda za rasipanje novca u Kataru, a time je samo počeo dublje da se „zakopava“.

Naime, Šurbatović je prvobitno hteo da se „pohvali“ kako je Savez zapravo zaradio novac, otkrivanjem da je u Kataru potrošeno 7,7 miliona evra.

Ovo „vređenje inteligencije“ naciji nije baš prošlo lagano, pa je Šurbatović morao dodatno da se „pere“ nakon što se podigla bura sa pitanjima gde je potrošeno 7,7 miliona za dve nedelje u Kataru.

Tu je Šurbatović taksativno naveo na šta je potrošen novac, ali je „zaboravio“ da odgovori na pitanja kolike su bile njegove premije, kao i premije Nenada Bjekovića i Stevana Dike Stojanovića.

Šurbatović je naveo da je na premije za igrače potrošeno 5,1 milion evra na premije za igrače i stručni štab. Međutim, tu tu nisu prikazane premije koje su dobili on, Bjeković i Dika Stojanović.

Kako saznajemo, premija Šurbatovića, Bjekovića i Stojanovića bila je 340.000 evra! Nešto manje od onoga kako ih je javno prozvao Novica Tončev. Dakle, zajedno je samo za njihove premije otišlo 1.020.000 evra! 

Ono što je takođe interesantno, ovaj novac nije ni prikazan u tabeli troškova za Katar, već je raspoređen kao „ekstra bonus“, o čemu igrači nisu ni bili obavešteni, jer je prvobitna odluka bila da svi dobijaju isto.

„Ekstra bonus“ dobio je i selektor Dragan Stojković Piksi, s tim da je njegov bonus bio 1,5 miliona evra.

Dakle, čitava suma za premije nije bila 5,1 milion, već 7,6 miliona evra, samo što ovih 2,5 miliona nije prikazano.

Igrači dobili 3,4 puta manje nego Šurbatović, Bjeković i Dika, isto kao fizioterapeuti

Ono što je Šurbatović takođe prećutao jeste da su igrači za premije dobili po 100.000 evra. Kada se sve ukupno navede 5,1 milion, izgleda kao da su uzeli ogromne pare, a zapravo su uzeli minimalno u odnosu na ono što su plasmanom zaslužili, a zaradili su faktički čitavih 12 miliona evra. Novac je podeljen tako što je svaki od 26 igrača dobio po 100.000 evra, kao i svako od 20 članova stručnog štaba. 

Tako smo došli u paradoksalnu situaciju da su fizioterapeuti dobili isti novac kao Tadić, Mitrović, Vlahović, Sergej Milinković Savić… Ljudi koji su najzaslužniji za plasman na Mundijal i za to što je zarađeno skoro 12 miliona evra.

Ipak, to što su igrači dobili isto novca kao i svi drugi članovi stručnog štaba je odluka samih igrača, koji su insistirali da bude tako i jedinstveno.

Međutim, kada su isplivale informacije da su čelnici uzeli skoro 3,5 puta više, a nisu ničim doprineli, a selektor 15 puta više naročito i među njima je došlo do nezadovoljstva.

Široke ruke i prema zaposlenima

Radna zajednica Fudbalskog saveza Srbije i zaposleni u Kući fudbala takođe su se iz Katara vratili znatno bogatiji. Naime, oni su podelili 590.727 evra, a to je bio treći najveći segment po potrošenom novcu iz Katara, posle premija i hotelskog smeštaja, koji je iznosio neverovatnih 1,1 milion evra.

Iako je Šurbatović istakao da su igrači imali mir u hotelu, odvojeni deo hotela, to nije bilo tako prema saznanjima Telegrafa i onome što smo mogli da vidimo u Kataru. Naime, postoje i snimci gde srpski jutjuber „Choda“ koji nije bio gost upada u hotel i tamo spopada igrače i slika se sa njima.

To su prema našim saznanjima radili i mnogi drugi gosti hotela, koji su bili gosti saveza. Tu je bilo poznatih pevača, bisnismena, glumaca… da li su oni platili za sebe, ili je savez platio i za njih, Šurbatović nije odgovorio. Onda možda i ima logike zašto je ceh iznosio „tričavih“ 1,1 milion evra.

Za lekove 23.000 evra, prijateljska utakmica 161.000 evra

Ovo su još neki od troškova za čitav boravak u Kataru i prethodno Bahreinu, gde nas je sama ta utakmica koštala 161.292 evra.

Za organizaciju avionskih letova potrošeno je 422.895 evra.

Rečeno je već da je trošak za organizaciju meča protiv Bahreina bio 161.292 evra.

Troškovi marketinga bili su 57.500 evra, a za FIFA seminare, radionice i inspekcije (44.864 evra). 

Za opremu igrača, stručnog štaba i rukovodstva – 53.822 evra.

Za ketering u svlačionicama i medija centru 26.493 evra.

Troškovi autobusa, putnog i zdravstvenog osiguranja, PCR testova i dodatnog prtljaga iznosili su 23.900 evra. 

Za medicinsku opremu, lekove i labaratorijske usluge potrošeno je 23.000 evra.

Dakle, kada vidite sve ove troškove, i neskrivene, i ove „skrivene“, kada se uračunaju i porezi i doprinosi, teško je reći da je zapravo bilo šta ostalo u kasi FSS-a od novca koji je dobijen za plasman na Mundijal, iako Šurbatović tvrdi da je ona puna i da su se sada mnogi okomili na nju.

Zapravo, navijači i pošteni ljubitelji fudbača nakon debakla žele odgovore na mnoga pitanja i odluke, koje su možda i uticale loše na igrače, koji u Kataru definitivno nisu imali nikakav mir, iako se tvrdi drugačije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare