MOSKVA VAS ČEKA DRAGI PRIJATELJU: Putin pozvao Si Đinpinga u posetu Rusiji na proleće 2023.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas kineskog kolegu Si Đinpinga u posetu Rusiji na proleće 2023. godine, saopštila je pres-služba Kremlja, prenose RIA Novosti.

U uvodnim rečima video konferencije dva lidera, prenošenoj na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao Siju da ga Moskva čeka.

„“Ne sumnjam da ćemo pronaći mogućnost da se sastanemo lično. Čekamo Vas, poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju. Čekamo Vas u proleće sledeće godine u zvaničnoj poseti Moskvi“, rekao je Putin tokom razgovora s predsednikom Kine.

Ruski lider je istakao da će to svetu pokazati snagu rusko-kineskih veza u ključnim pitanjima, te da će to biti glavni politički događaj godine u bilateralnim odnosima.

„U kontekstu rastućih geopolitičkih tenzija raste značaj rusko-kineskog strateškog partnerstva kao faktora stabilizacije. Naši odnosi dostojanstveno izdržavaju sve testove, pokazuju zrelost i stabilnost, nastavljaju da se dinamično razvijaju. Kao što smo i ranije isticali, ove veze su najbolje u istoriji, predstavljaju model saradnje velikih sila u 21. veku“, istakao je Putin.

Takođe je dodao da koordinacija Rusije i Kine na međunarodnoj areni služi formiranju pravednog svetskog poretka.

„Naravno, posebno mesto u celom sistemu rusko-kineske saradnje, naših odnosa zauzima vojna i vojno-tehnička saradnja koja doprinosi osiguravanju bezbednosti naših zemalja i održavanju stabilnosti u ključnim regionima. Cilj nam je da jačamo saradnju između Oružanih snaga Rusije i Kine“, rekao je Putin.

Kina je u uslovima teške međunarodne situacije spremna da povećava stratešku saradnju sa Rusijom, saopštio je kineski predsednik Si Đinping.

„Suočeni sa teškom, nimalo jednostavnom međunarodnom situacijom spremni smo da povećavamo stratešku saradnju, da pružamo jedni drugima mogućnost za razvoj, da budemo globalni partneri u korist naroda naših zemalja i u interesima stabilnosti u celom svetu“, rekao je Si Đinping tokom razgovora sa ruskim liderom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare