ZVICER I ŠARIĆ NARUČILI UBISTVO NA KRFU I ISKEŠIRALI MILION I PO: Svako znao svoje zaduženje u egzekuciji na Krfu 2020. godine

Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo danas je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, Milana Vujotić i Darka Šarića i njihove kriminalne grupe zbog ubistva škaljaraca Alana Kožara i Damira Hadžića.

Pored odbeglog Zvicera za kojim je raspisana crvena Interpol poternica, na meti crnogorskog pravosuđa našli su se i Vujotić, Šarić, ali i Slobodan Kašćelan i Petar Lazović, bivši policajac koji se sumnjiči da je odavao tajne Zviceru i da je bio njegov doušnik, a organizovanu grupu činilo je još sedam pripadnika klana. Osumnjičeni se terete zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Kožar i Hadžić, podsetimo, brutalno su likvidirani 23. jula 2020. ispred vile u kojoj su boravili na grčkom Krfu kada su egzekutori ispqlili čak 29 hitaca u njih. Njihova beživotna tela našla je maserka u kolima kojoj su prethodno tražili tretman.

– Naredbom se okrivljenima R. Z. i M. V., stavlja na teret da su, zajedno sa D. Š. državljaninom Srbije, u 2020. godini, na teritoriji Crne Gore, Srbije i Grčke, kao organizatori, stvorili kriminalnu organizaciju, sa ciljem izvršenja teških krivičnih dela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji su članovi postali ostali okrivljeni, 11 državljana Srbije i dva državljanina Kosova i druga nepoznata lica – piše crnogorski Dan.

Svi su imali unapred određene zadatke i uloge, te da su okrivljeni i ostali poznati i nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, u junu i julu 2020, po naredbi organizatora, ostvarujući svoje zadatke i uloge – prikupljali podatke o lokaciji i kretanju Kožara i Hadžića.

– Obezbeđivali finansijska sredstava za pripremanje i izvršenje krivičnog dela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja, nabavljali i obezbeđivali vatreno oružje koje će se koristiti za izvršenja dela i prevozna sredstva i plovila, odnosno „štek stanove“ za izvršenje dela i bekstvo, odnosno skrivanje, da bi, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu, u Grčkoj, lišili života oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima krivičnog dela isplaćeno 1.400.000 eura – saopštenio je specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

Kako se navodi, okrivljenom P. L. se stavlja u istrazi na teret i da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenja i drugom pribavljao korist.

– Jer je, kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih dela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije prema pripadnicima suprostavljene kriminalne organizacije, dostavljao organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je sam bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojeidnim pripadnicima kriminalne organizacije čiji je pripadnik.

Eksplozija je tada uznemirila meštane Starog Bara, na Belvederu, u blizini gradske kapele. Kožar je u trenutku zapaljenja bio u vozilu, koje je bilo u pokretu, a s njim je bila i jedna ženska osoba, čiji identitet tada nije saopšten. Iako su u trenutku zapaljenja bili u vozilu, Kožar i devojka nisu povređeni.

– Pre donošenje naredbe o sprovođenju istrage, okrivljeni S. K. i P. L., koji su u pritvoru, u zatvoru, zbog drugih krivičnih dela, su saslušani pred specijalnim tužiocem, u prisustvu izabranih branilaca i izneli su odbranu, negirajući krivična dela za koja se terete, ali su njihove odbrane osporene dokazima prikupljenim u izviđaju. Ostali okrivljeni su trenutno u bekstvu ili su nedostupni državnim organima Crne Gore, dok krivično gonjenje pripadnika kriminalne organizacije koji su državljani Srbije i Kosova, je u nadležnosti njihovim matičnih država, shodno propisima o važenju krivičnog zakonodavstva Crne Gore – naveo je Radonjić, a pronosi Dan.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare