OD 2023. PUTUJEMO U EVROPU PO NOVIM PRAVILIMA: Nije dovoljan samo pasoš, mora da se PLATI, a evo KOLIKO ĆE TRAJATI novi dokument!

Od novembra naredne godine važiće nova pravila za putovanja u Evropsku uniju. Državljani 61 zemlje sa bezviznim režimom putovanja, među kojima je Srbija, moraće da onlajn popune zahtev i dobiju odobrenje za ulazak u Uniju, i plate sedam evra.

Svega je 13 godina od trenutka kada su se građani Srbije izborili za mogućnost bezviznog putovanja u zemlje EU. Nova godina donosi i nova pravila, doduše uz malo odlaganje, popunjavanje zahteva – tri dana pre puta uz novčanu naknadu, važiće od novembra.

Pol Anri Preset, šef delegacije EU u Srbiji za medije, informisanje i komunikaciju, ističe da taj sistem nije viza, i da će se zadržati sva prava što se tiče građana Srbije.

„Za kratak boravak mogu da uđu u zemlju članicu Evropske unije bez vize. Od novembra, srpski građani treba da se registruju preko interneta, to će koštati sedam evra, a biće besplatno za mlađe od 18 godina i starije od 70“, navodi Preset.

Formular će se popunjavati za prvi ulazak i važiće tri godine, što znači da za naredna putovanja u tom periodu neće biti potrebe da se ulazi u istu proceduru.

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da će to biti vrlo slično PLF forumalru za Grčku ili Tursku.

Najosnovniji podaci, podaci o tome gde putujete, kada je prvi ulazak u zemlje EU, broj pasoša i na kraju plaća se isključivo onlajn kreditnom ili debitnom karticom“, objašnjava Seničić.

U Delegaciji Evropske unije promenu ne vide kao nekakvu poruku Srbiji. Cilj je, kažu, da se poveća bezbednost i ubrza procedura prelaska granice.

„Sličan sistem postoji u SAD. Meni kao Francuzu ne treba viza, moram da prođem proceduru koja gotovo ništa ne košta, ali je važno da dam podatke. EU će uvesti sličan sistem za sve zemlje čijim građanima sada nije potrebna viza“, navodi Preset.

Evropa je program „Etijas“ napravila po uzoru na američki „Esta“, gde ista procedura košta 21 dolar. Uz dobijenu dozvolu za putovanje, osim u zemlje Unije, moći će se i na Island, u Norvešku i Švajcarsku.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare