NEMAČKI SAN POSTAJE NOĆNA MORA! Ruši se tržište ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA, cene otišle U NEBO – PROPALO obećanje Angele Merkel! 

Pre godinu dana Nemačka je najavila da će do 2030. na putevima imati 15 miliona električnih vozila. No, iz današnje perspektive, čini se da od optimistične najave ipak neće biti ništa

„Samo uz puno sreće cilj će biti tek polovično postignut‘ – upozorio je Ferdinand Dudenhofer, profesor u Centru za automobilska istraživanja u Duizburgu, koji predviđa samo 7,2 miliona registracija do kraja decenije.

„Cilj savezne vlade o 15 miliona električnih automobila na nemačkim cestama do 2030. neće biti postignut, niti blizu. Sa novim smernicama za finansiranje električnih automobila, visokim cenama  električne energije i rastućim cenama baterija, tržište u Nemačkoj će se u sledećih nekoliko godina urušiti“ – rekao je Dudenhofer za Politiko.

Odluka EU da zabrani prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. stavlja dodatni pritisak na prelaz na električna vozila.

Rastuće cene električne energije takođe potkopavaju argument da je jeftinije voziti električno vozilo nego automobil na fosilna goriva. Uz to, nemačka vlada će od 1. januara 2023. godine smanjiti subvencije za kupce električnih vozila sa 6.000 na 4.500 evra za modele jeftinije od 40.000 evra. 

Obećanje bivše kancelarke Angele Merkel pre više od deset godina da će Nemačka imati milion čistih automobila na putevima do 2020. nije ispunjeno.

Od 50-tak miliona registrovanih ličnih automobila u Njemačkoj, električnu energiju koristi samo 1,59 miliona, od čega su 840.645 potpuno električni modela, dok su ostali hibridi.

Zbog svega navedenog, planirani cilj do 2030. deluje nedostižan.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare