PLANIRAO MASOVNO UBISTVO U CENTRU BEOGRADA Evo ko je uhapšeni mladić koji je objavljivao savete za ubistvo nemuslimana

Igor Despotović (23) protiv koga je podignuta optužnica zbog sumnje da je podsticao na terorizam, objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom „Sarin“ već je osuđivan zbog sličnog dela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda.

Prema informacijama koje posedujemo, ovaj Beograđanin protiv kojeg je pokrenut postupak jer je u periodu od 2020. do 2022. godine objavljivao jezive poruke na društvenim mrežama, bio je osuđen na šest meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor. 

Despotović, je, kako je tada pisao Informer, pre nekoliko godina primio islam i bio na stalnoj vezi sa vođama ISIS. On je priveden te 2017. u trenutku dok se pripremao da otme kamion, njime uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi!

Kod uhapšenog su tada pronađeni detaljni planovi za napad, kao i prepiska sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope, pisao je Informer. 

Despotović je delovao samostalno, ali policija i BIA intenzivno proveravaju sve tragove koji bi potencijalno mogli dovesti i do drugih radikalnih islamista koji su spremni da po naredbi ISIS ubijaju po Srbiji.

– Kod Igora Despotovića su u trenutku hapšenja pronađena četiri telefona i SIM kartice s brojevima 064/617****, 061/192****, 068/417****, dva foto-aparata s memorijskim karticama i laptop računar. Nađena su i tri papira sa nacrtima pod nazivima “Evakuacija”, “Mapa” i “Zamke”… U Despotovićevom telefonu nađen je i plan naslovljen sa: “Taktike pravednog terora – napad kamionom”, u kojem je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija. Sumnjamo da je nameravao da u Beogradu prekopira krvavi scenario iz Barselone, da ubije nekog vozača, otme kamion i njime uleti u Knez Mihailovu iz pravca Pariske ulice kod Kalemegdana – navodi se u dokumentaciji iz istrage u koju je beogradski list imao uvid.

Prema rečima sagovornika, Igor Despotović je srpskim vlastima postao “bezbednosno interesantan” tokom avgusta 2016. godine.

– On je bio jedan od najaktivnijih ljudi u širenju propagandnih materijala radikalnih islamističkih grupa, posebno ISIS. Na osnovu operativnih podataka, Despotović je označen kao neko ko bi potencijalno bio podložan indoktrinaciji s krajnjim ciljem izvođenja terorističkih akata. Ta odluka naših agenata pokazala se kao ispravna i jako korisna, jer je na osnovu nje sada sprečeno krvoproliće u Beogradu – objašnjava izvor.

Kako je „Blic“ pisao, protiv Igora Despotovića (23) iz Beograda Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je pre mesec dana optužnicu zbog sumnje da je podsticao na vršenje terorizma čak dve godine putem društvenih mreža. On je na svojim nalozima objavljivao jezive fotografije, ali i monstruozne savete kako ubiti ljude koji nisu muslimani!

U optužnici koja je podignuta protiv ovog mladića navodi se da je u stanju u „uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma“.

– Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država – navodi se u optužnici u koju je „Blic“ imao uvid.

On je tako na Instagram nalogu „dar.ul.islam“ delio objave koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju, fotografije sa obeležjima ISIS, fotografije na kojima se veliča ova organizacija i njeni pripadnici, kao i pozive na „džihad“ i „borbu na Alahovom putu“, a identične objave je delio i na svom „Telegram“ kanalu pod nazivom „Darul Islam“ na kojem je delio izdanja i zvanične publikacije Islamske države pod nazivom Rumiyah.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare