NA NOVU GODINU HRVATSKA KUNA POSLE 28 GODINA POSTAJE PROŠLOST: 500 miliona komada novčanica ide u mašinu za topljenje i sečenje

Hrvatska kuna, nakon što se više od 28 godina koristila kao službeni novac, na Novu godinu će biti zamenjena evrom, više od 500 miliona komada papirnog novca i oko 5.200 tona kovanog biće poslato u mašine za sečenje i topljenje, prenosi Hina.

Kune kao papirni i metalni novac i lipe kao kovani novac u apoenima manjim od jedne kune uvedene su u Hrvatskoj 30. maja 1994.

Kada evro bude uveden, u opticaju će biti ista količina novca kao kada je bila u opticaju kuna. Na primer, broj novčanica od 100 kuna zameniće proporcionalni broj novčanica od 10 i 20 evra.

Papirne novčanice evra imaju jedinstvene motive, dok kovanice imaju nacionalne motive na poleđini.

Hrvatski apoeni od jednog centa, dva i pet centi imaju natpis na glagoljici, na 10, 20 i 50 centi je lik Nikole Tesle, a na dva evra mapa Hrvatske. Slika Nikole Tesle predložena je u javnoj raspravi i za nju je bilo 11.000 građana, nadglasavši tako predlog da na novcu bude dubrovački motiv.

Kuna ipak neće sasvim otići u istoriju, prenosi Kurir. Kako se navodi, lik tog malog ali vrlo agresivnog predatora, čija ;su se krzna nekada koristila za plaćanje danka, ostaće otisnut na kovanici od jednog evra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare