SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST ŠIROM UKRAJINE: Ljudi pozvani u skloništa, Zelenski se obratio narodu putem BOŽIĆNE PORUKE (VIDEO)

Ukrajinci u Kijevu i drugim regionima širom zemlje probudili su se ovog božićnog jutra zbog snega koji pada i sirena za vazdušni napad, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se narodu Ukrajine putem božićne poruke, u kojoj je uputio reči nade svom narodu uprkos strahu od granatiranja i konstantne opasnosti.

Kijev je pozvao ljude da idu u skloništa nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, dok se u nepotvrđenim ukrajinskim izveštajima društvenih medija navodi da je uzbuna možda proglašena nakon što su ruski avioni poleteli na nebu u Belorusiji, prenosi Daily Mail.

Ovo dolazi u trenutku nakon što je je rusko granatiranje Hersona na Badnje veče usmrtilo 10, a ranilo 58 civila, što je, kako je predsednik Volodimir Zelenski istakao, bio čin „terora“.

Ukrajinski predsednik je ovog Božića ponudio svom narodu „prkosnu poruku nade“, obećavajući da nikada neće odustati jer je njegova nacija i dalje pod opsadom Rusije.

U obraćanju naciji povodom obeležavanja Badnje večeri, Zelenski je pozvao svoje sunarodnike da istraju kroz tešku zimu uprkos odsustvu mrtvih ili prognanih najmilijih, nestancima struje, razaranjima i pretnji granatiranja.

Ranije na Badnje veče, granatiranje, koje je naredio ruski predsednik Vladimir Putin, ostavilo je najmanje 10 mrtvih i 55 povređenih u gradu Hersonu, pošto je Zelenski osudio „teror“ napada.

„Suze će biti zamenjene radošću, očaj će biti praćen nadom, a život će pobediti smrt“, rekao je Zelenski u svom obraćanju naciji.

„Proslavićemo naše praznike! Kao i uvek. Nasmejaćemo se i biti srećni. Kao i uvek. Razlika je jedna: nećemo čekati čudo, mi ga sami stvaramo“, istakao je ukrajinski predsednik.

Na dan kada se obeležavalo 10 meseci od početka ruske invazije, granate su pljuštale oko prometne pijace i izazvale požar u južnom lučkom gradu koji su kijevske snage ponovo zauzele u novembru.

Za mnoge Ukrajince Božić će ove godine biti dočekan u mraku i hladnoći, uz konstantan strah od ruskih napada.

Istorijski gledano, pravoslavni hrišćani u Ukrajini su slavili Božić 7. januara, kao u Rusiji.

Međutim, u pokušaju da se dalje odvoji od neprijatelja, Pravoslavna crkva Ukrajine je dozvolila parohijama da slave Božić 25. decembra zajedno sa većinom zapadnog sveta.

Zelenski je takođe u subotu na Telegramu podelio poruku u kojoj osuđuje najnoviji ruski napad na Herson.

Napad je nazvao „terorom… ubijanjem radi zastrašivanja i zadovoljstva“.

„To je stvaran život Ukrajine… Svet mora da vidi i razume protiv kakvog se apsolutnog zla borimo“, rekao je on.

UDATNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare