Rusija priprema restriktivne mere za sve koji su napustili zemlju

Za brojne Ruse koji su svoju zemlju napustili tokom rata u Ukrajini, Ruska Duma se priprema da uvede višu stopu oporezivanja za ljude koji su napustili zemlju. 

Vjačeslav Volodin, predsednik Dume, rekao je da se radi na takvom zakonu.

– Ispravno je ukinuti povlastice za one koji su napustili Rusku Federaciju i za njih uvesti povećanu poresku stopu. Oni koji su shvatili da su pogrešili već su se vratili. Ostali neka shvate, velika većina društva ne podržava njihov čin i smatra da su izdali svoju zemlju, rodbinu i prijatelje – kazao je, prenosi Večernji.hr.

Broj Rusa koji su otišli od početka rata nije jasan. Neki lokalni mediji izvestili su da je čak 700.000 pobeglo nakon objave mobilizacije kako bi se pozvale nove trupe da se pridruže borbi u septembru. Vlada je tada odbacila tu brojku.

Domaći poslodavci automatski odbijaju ruski porez na lični dohodak od 13%. Rusi koji rade u inostranstvu i koji su ruski poreski rezidenti moraju samostalno plaćati porez, prema Federalnoj poreskoj službi Rusije, piše Guardian.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je pre par dana da ruska vojska mora učiti iz svojih problema u Ukrajini, te ih naučiti ispravljati, obećavši pritom oružanim snagama sve što im je potrebno za rat.

U svom obraćanju vojnim dužnosnicima u Moskvi, Putin je rekao da ne postoje finansijska ograničenja za ono što će vlada osigurati u pogledu vojne opreme. Putin je ponovno priznao da mobilizacija 300.000 rezervista, naređena u septembru, nije prošla glatko.

– Kao što je svima dobro poznato, provedena delimična mobilizacija otkrila je određene probleme koje treba hitno rešavati – dodao je.

Ona je izazvala oštre kritike, čak i saveznika Kremlja, jer se pokazalo da su vojni uredi regrutirali velik broj ljudi koji su bili fizički nesposobni ili prestari, a novi regruti nisu dobili osnovnu opremu poput vreća za spavanje i zimske odjeće.

Gotovo deset meseci nakon početka invazije 24. februara, Rusija pod okupacijom drži veliki deo istočne i južne Ukrajine, duž fronte koja se proteže oko 1.100 kilometara, no pretrpela je niz poraza koji su preokrenuli zamah rata u korist Ukrajinaca.

Čak i prokremaljski ratni blogeri izražavali su bes i zgranutost učinkom ruskih generala, haotičnim provođenjem mobilizacije i ustupanjem teritorija koje je Rusija zauzela, ponajviše prošli mesec kad su se ruske snage povukle iz Hersona, jedinog pokrajinskog glavnog grada koji je Rusija osvojila od početka invazije.

Ministar obrane Sergej Šojgu, pročitao je Putinu izveštaj u kojem stoji da ruske snage aktivno uništavaju vojni potencijal Ukrajine te se optužuje Zapad da pokušava produžiti sukob.

Šojgu je predložio podizanje dobi za obvezno služenje ruske vojske na novi raspon, od 21 do 30 godina, u poređenju trenutnih 18 do 27 godina. Rekao je i da Rusija ubrzava raspoređivanje modernog oružja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare