PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U PIROTU ZBOG IZLIVANJA AMONIJAKA: Škole u ponedeljak ne rade, izdato detaljno UPUTSTVO ZA PONAŠANJE

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i šef Gradskog štaba za vanredne situcije je na konferenciji za medije rekao da je u tom gradu proglašena vanredna situacija.

On je tom prilikom rekao da škole u ponedeljak neće raditi, prenosi Plus online.

Podsetimo, na delu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja došlo je do prevrtanja vagona sa amonijakom.

Više od 50 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom. Od toga, njih sedam je povređeno u nesrećama koje su izazvane curenjem amonijaka odnosno sletanjem sa puta, a jedan od njih je teže intoksiran i prebačen u KC Niš.

UPUTSTVO ZA PONAŠANJE U OVAKVIM SITUACIJAMA

Gradski štab za vanredne situacije Pirota dao je uputstvo kako se ponašati u ovakvim slučajevima.

– Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra.

– Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

– Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone.

– Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare