VIKTOR ORBAN: Mi smo na mađarskoj strani istorije, rat će trajati dok Amerikanci ne požele mir

Mi smo na strani Mađara u rusko-ukrajinskom ratu, i naš odgovor na pitanje da li smo na dobroj ili lošoj strani istorije jeste da smo na mađarskoj strani istorije, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u božićnom intervjuu za list Mađar nemzet.

„Podržavamo i pomažemo Ukrajinu, u našem je interesu da Ukrajina bude suverena i u našem je interesu da Rusija ne predstavlja bezbednosnu pretnju Evropi, ali nije u našem interesu da odustanemo od svih naših ekonomskih odnosa sa Rusijom“, rekao je Orban za „Mađar nemzet“.

Na pitanje da je kamen temeljac njegove politike da je u rusko-ukrajinskom ratu prvo potrebno primirje, a potom mir, ali da bi rat mogao da potraje čak i decenijama, Orban je istako da postoji i ta opasnost, prenosi Kurir.

„Ukrajina će moći da se bori samo dok je SAD podržavaju novcem i oružjem. Kada Amerikanci požele mir, onda će se to i desiti“, objasnio je za mađarske novine „Mađar Nemcet“.

Orban je kazao da niko ne može da očekuje da će se Ukrajinci odreći dela svoje zemlje zarad mira, energetske bezbednosti i prosperiteta Evrope.

„To niko ne može očekivati. Ukrajina je suverena država, odluku o tome kada i zašto ratuju treba da donesu Ukrajinci“, rekao je mađarski premijer.

On je naglasio da Ukrjinci znaju oko čega žele da se dogovore, a da se o onome šta će dati i šta će dobiti, odlučuje tokom pregovora.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare