Tektonske promene u Evroligi? VIDEO 

Maršal Glikman, izvršni direktor Evrolige, u podkastu „Krosover“ govorio je o novim planovima Evrolige.

Maršal Glikman je direktor Evrolige i čovek koji blisko sarađuje sa prvim čovekom takmičenja Dejanom Bodirogom.

On je bio gost podkasta „Krosover“ čiji je autor bivši američki košarkaš litvanskog porekla, Džo Arlaukas, koji je igrao za Sakramento Kingse, Real Madrid, Taugres (sadašnju Baskoniju)…

Trenutno u Evroligi ima 18 timova od čega je 12 stalnih učesnika, a treba imati u vidu da je tu uključen i moskovski CSKA koji je suspendovan zbog rata u Ukrajini. 

Glavna ideja je da se takmičenje proširi na 24 ekipe, da se uvrsti tim iz Dubaija i da se po ugledu na NBA ligu podele na Istočnu i Zapadnu konferenciju. 

U tom sistemu bi Srbija imala dva predstavnika, u slučaju prestanka rata bi se vratili ruski timovi, a jedno mesto bi bilo rezervisano za osvajača Evrokupa kako j i sada i broj odigranih utakmica bi ostao na 34. 

Španija bi dobila još koje mesto, videli bismo i treći francuski tim onaj iz Pariza, ali i ekipu iz Londona pošto Evroliga već godinama pokušava da uđe na to tržište. 

Razgovarali su Glikman i Arlaukas o „salary cap“ sistemu koji bi po uzoru na NBA ligu stigao u evropsku košarku, a tu bi naravno bila i unija igrača i još neke korisne stvari. 

Konferencije bi otprilike izgledale ovako: 

Istok: Partizan, Crvena zvezda, Fenerbahče, Anadolu Efes, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Dubai, Žalgiris, CSKA, Zenit, Turk Telekom. 

Zapad: Barselona, Real Madrid, Baskonija, Asvel, Bajern, Olimpija, Alba, Pariz, London Lajons, Virtus Bolonja, Monako, Huventud.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare