SLUČAJ DOBROVOLJAČKA: Potvrđena još jedna optužnica za ubistvo vojnika JNA u Sarajevu 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Kerima Lučarevića koja ga tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, kao i za protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992.

Optužnica Laučarevića tereti da u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Republike BiH, nije preduzeo nužne i razumne mere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone tadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična dela znao ili je mogao da zna, piše RT Balkan.

Lučarević, navodi se, takođe, nije preduzeo ništa da spreči počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba TO-a RBiH u zgradi Predsedništva RBiH i na petom spratu Centralnog zatvora, kao i da su u tome učestvovali njemu podređeni vojni policajci, piše sarajevski portal „Detektor“.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. ubijeno osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjene su 24 osobe, a zarobljeno više desetina vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u tri objekta u Sarajevu.

Optužnicom za događaje u Dobrovoljačkoj ulici podignuta je optužnica koja je obuhvatila i nekadašnje političke, vojne i policijske funkcionere među kojima su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahta, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiška, a suđenje je počelo nedavno.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare