Massimo Savić je preminuo od RAKA PLUĆA: OVO su simptomi OPAKE BOLESTI koju nazivaju TIHIM UBICOM

Balkanom je odjeknula vest da je preminuo čuveni pevač Massimo Savić. Kako je njegova ćerka napisala, borba za život je bila kratka, a on je patio od raka pluća.

Rak pluća, od kog je Massimo preminuo, je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji, kao i u svetu. Kod nas godišnje 6.500 osoba oboli, a njih više od 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove vrste kancera, dok broj obolelih raste svake godine. Poznato je da je najvažniji faktor rizika pušenje, ali značaj ima i genetska predispozicija, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine poput radona i azbesta.

– Početkom 20. veka karcinom pluća bio je retka bolest. Od osamdesetih godina prošlog veka ovo je karcinom sa najvećom incidencom u svetu. Široko rasprostranjena navika pušenja cigareta, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine doprineli su pandemiji ove bolesti. Rano otkrivanje i započinjanje lečenja ključan su faktor za dužinu preživljavanja – objašnjava prim. dr sc. med. Ana Stojanović, načelnik Odeljenja pulmologije u KBC „Bežanijska kosa“, specijalista interne medicine-pulmolog.

Ovo su signali za uzbunu

Slabost, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine opšti su simptomi obolevanja.

– Ukoliko se javi suv, uporan kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima ili ramenu, gotovo je sigurno da se radi o ozbiljnoj plućnoj bolesti – ističe dr Stojanović.

Danas, kaže naša sagovornica, savremeno lečenje karcinoma pluća, koje podrazumeva hiruško lečenje, hemio i radioterapiju, kao i gensku i imunoterapiju, omogućva da ova bolest ima hroničan tok.

– Rano otkrivanje bolesti značajan je faktor za uspešnost lečenja.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare