ZELENSKI PRIPREMA MIROVNI PLAN, ROGOZIN IDE U MOSKVU NA OPERACIJU! Kijev šalje specijalne snage u Bahmut! Ukrajinci digli u vazduh ruskog zvaničnika! 

Rat u Ukrajini, 302. dan

Rogozin će biti operisan u Moskvi

Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju ranjenom Dmitriju Rogozinu zbog njene složenosti, saopštio je pomoćnik bivšeg šefa „Roskosmosa“. 

„Rogozin do sada nije operisan. Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju, s obzirom na njenu složenost. Nakon transporta u Moskvu, konzilijum lekara će doneti odluku o neophodnoj medicinskoj pomoći“, rekao je on, prenosi Informer.

Zelenski priprema mirovni plan

Okruženje Vladimira Zelenskog dovršava svoj mirovni plan od deset tačaka i namerava da predstavi svoje ideje u februaru – godinu dana nakon početka specijalne vojne operacije, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore u evropskim i ukrajinskim diplomatskim krugovima.

Zelenski je ranije saopštio da je tokom onlajn govora na samitu G20 izneo svoju viziju koraka za uspostavljanje mira u Ukrajini, koja se sastoji od 10 tačaka.

Moskva je više puta nagoveštavala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou.
 

Amerikanci proširili listu sankcija protiv Rusije

Američke vlasti su u proširile listu sankcija protiv Rusije, dodavši na listu 10 ruskih organizacija.
U saopštenju američkog Stejt departmenta se navodi da Vašington uvodi sankcije ruskim kompanijama zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Kako je pojasnio američki državni sekretar Entoni Blinken, „Sjedinjene Države uvode sankcije ruskim vojno-pomorskim objektima zbog ruskih pomorskih operacija koje se izvode protiv ukrajinskih luka, između ostalih protiv onih koje obezbeđuju svet hranom i žitom“.

Ubijen lokalni zvaničnik u Hersonskoj oblasti

Starešina sela Ljubimovka u Hersonskoj oblasti Andrej Štepa poginuo je u eksploziji automobila, rekao je Sputnjiku zamenik načelnika administracije Nove Kahovke Ruslan Agajev.

Prema rečima zvaničnika, u pogibiji starešine sela umešani su ukrajinski diverzanti, koji ga je izabrao za metu „zbog aktivne građanske pozicije“.

Poginuo Rogozinov pomoćnik

Bivši šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, koji predvodi tim vojnih savetnika Carski vukovi, a ranjen je u granatiranju Donjecka, objavio je danas da je njegov pomoćnik Mihail Bridasov poginuo u tom granatiranju.

„Poginuo je moj saborac i pomoćnik Mihail Bridasov, koji je bio oficir specijalaca u bliskoj prošlosti“, objavio je Rogozin na društvenoj mreži VKontakte, a preneo TASS.

On je naveo da će se vratiti na liniju fronta kada mu bude bolje. Rogozin je ranije danas izjavio da su ukrajinske snage pet puta granatirale hotel gde je bio na sastanku sa premijerom samoproglašene Donjecke Narodne Republike Vitalijem Hočenkom.

Rogozin tvrdi da je  „neko otkrio informaciju o sastanku i da je bombardovanje bilo precizno.“

Zelenski se sastao sa Dudom na povratku iz SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se sastao sa poljskim kolegom Andžejem Dudom tokom povratka kući poske značajne posete Sjedinjenim Državama.

Zelenski je na svom profilu na mreži Telegram napisao da su njih dvojica “sumirala godinu koja je donela istorijske izazove zbog rata u punom jeku“.

“Razgovarali smo o strateškim planovima za budućnost, bilateralnim odnosima i saradnji na međunarodnom nivou 2023. godine“, napisao je Zelenski.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare