JEDAN OD NASILNIKA KOJI JE MALTRETIRAO PROFESORKU U TRSTENIKU OSTAJE U ŠKOLI! Evo zbog čije greške i šta kaže povređena nastavnica

Jedan od trojice nasilnika iz Tehničke škole u Trsteniku, koji je snimao maltretiranje profesorke kada su joj 9. novembra izmakli stolicu i smejali se – nastaviće školovanje u istoj školi zbog proceduralnih grešaka direktora, saznaje Kurir!

Ova, kako kaže izvor Kurira, poražavajuća odluka za sve prosvetne radnike, usledila je nakon usvajanja učenikove žalbe na rešenje direktora Milana Glidžića o isključenju iz škole! Jedini punoletni đak od trojice nasilnika, odnosno njegov pravni zastupnik, obratio se Ministarstvu prosvete sugerišući da direktor škole nije zakonski vodio postupak.

– Sada učenik nesmetano može da pohađa nastavu, mada je i do sada sve vreme išao u školu jer je na to imao pravo dok ne prođe žalbeni rok. Ovaj učenik, njegovi roditelji i pravni zastupnik porodice iskoristili su samo jedan u nizu propusta Milana Glidžića. Nastavni kadar razočaran je ovakvim ishodom – naglašava naš izvor.

Na isključenje žalio se, kako saznajemo, i učenik koji je izmakao stolicu nastavnici! Žalba je stigla, ali odluka o njoj još uvek nije poznata. Ako se vodio onim što je njegov drug iz razreda apostrofirao kao propuste u delovanju školske uprave, i on bi zakonski uskoro mogao da bude pomilovan od groznog čina koji su učinili! Ono što ohrabruje prosvetare jeste da je Više javno tužilaštvo u Kruševcu protiv dva maloletnika koja su izvršila nasilje podnelo zahtev za pokretanje pripremnog postupka u pravcu krivičnog dela zlostavljanja i mučenja izvršenog u saizvršilaštvu, a da se protiv punoletnog učesnika postupak pokreće pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

Gde je to direktor grešio, tj. šta nije učinio kako treba, pa se sada dešava nešto što javnost nije očekivala.

Profesorka za Kurir

Susret s njima za mene je stres

Profesorka koju su učenici maltretirali za Kurir kaže da je još uvek na bolovanju.

– Lekari će uskoro proceniti da li se moje zdravstveno stanje popravilo toliko da mogu da se vratim na radno mesto. Ne radujem se povratku u školu. Sretaću barem nekoga od njih u školi, a meni se tako vraćaju loše uspomene. Susret sa njima za mene je ponovno preživljavanje stresa – rekla je profesorka za Kurir. O prihvaćenoj žalbi učenika rekla je da on ni dana nije izostao iz škole zbog onoga što je učinio, dok je ona od incidenta skrušena na bolovanju.

Prema pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor je bio u obavezi najpre da učeniku odredi društveno koristan, tj. humanitarni rad, pa da tek onda nastavničko veće donese odluku o isključenju iz škole. Kako je jedan korak preskočen, to je advokat učenika iskoristio, žalio se na odluku direktora i ta žalba je usvojena! Kako otkriva naš sagovornik, direktor škole nije zakonski vodio ni obavezujući protokol nakon što se nasilje desilo.

– Škola je bila u obavezi da, nakon što se incident desio, u školi organizuje radionice, da napravi plan podrške. To se nije dogodilo kada se incident desio početkom novembra, nego tek pre dve nedelje.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika, koji su organizovali i proteste podrške poniženoj profesorki, za Kurir kaže da se zbog grešaka pravljenih u brzini došlo do toga da nasilnik bude vraćen u školu.

– Ovo je pokazalo sve manjkavosti naših procedura, što zakonskih, što podzakonskih akata. Ujedno je ovo i apel da pod hitno nešto moramo da menjamo. U ovom slučaju smo vratili u školu nasilnika koji je ovako praktično pobedio sistem obrazovanja. Proceduralne greške su verovatno napravljene u brzini i pod pritiskom javnosti. Ali da ovo nije došlo u javnost, nikada se ne bi saznalo šta se tamo desilo. Pitanje koje postavljam, i koje svi treba da se pitamo, jeste kako se ta profesorka oseća sada i kako će se ona vratiti u školu!

Direktor škole Milan Glidžić nije odgovarao na pozive Kurira, a ni Ministarstvo prosvete do zaključenja broja nije nam poslalo odgovore.

Podsetimo, profesorka je bila žrtva nasilja u učionici kad joj je jedan učenik izmakao stolicu, dok su druga dvojica to snimala mobilnim telefonima, a potom delila taj snimak na društvenim mrežama.

Sve vreme su joj se smejali, kao i ostali đaci iz razreda, koji su zbog toka kažnjeni smanjenjem ocene iz vladanja. Iste večeri profesorka se požalila lekarima i ispričala šta se dogodilo, pa su oni alarmirali policiju. Direktor Glidžić je 30. novembra doneo odluku o isključenju dvojice đaka, a treći se sam ispisao.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare