NAREDNIH DANA DO 15 STEPENI, NOVO ZAHLAĐENJE STIŽE OD SREDE, A EVO KAKVO ĆE VREME BITI ZA DOČEK NOVE GODINE!

U Srbiji za doček Nove godine neće biti snega, a temperatura će se kretati oko nule, kažu meteorolozi. Na planinama je situacija, kako kažu, katastrofalna jer belog pokrivača nema ni za grudvanje, a kamoli za skijanje!

Zima bez zime

Meteorolog „Weather2Umbrele“ Đorđe Đurićnavodi da kalendarski zima počinje danas, ali se u Srbiji narednih sedam do 10 dana ne očekuju „debeli“ minus i sneg.
– Na planinama nema prirodnog snega. Na ski-stazama je nasuto nešto malo veštačkog snega, i to na Kopaoniku, koji inače u proseku tokom decembra ima čak 27 dana kada veje sneg! Visok pritisak i uticaj anticiklona doneće planinama narednih dana sunčano i toplije vreme. Zatim će od druge polovine sledeće sedmice na planinama biti i južnih i zapadnih vetrova i strujanje će biti toplije, tako da će planine i narednih 10 dana biti bez snega – navodi Đurić.

I u ostalim delovima Srbije u narednih nekoliko dana očekuje se toplo vreme za ovo doba godine.
– Od srede, a posebno za vikend, iznad Srbije prolazi topli ciklon, koji će doneti više temperature, pa ćemo tako za vikend imati i do 15 stepeni. Prema trenutnim prognozama, zahlađenje se očekuje od sledeće srede, 28. decembra. Tada će temperature biti uobičajene za ovo doba godine i kretaće se od minus tri do pet stepeni – kaže Đurić.

Prognoza za narednih pet dana

dan minimalna/maksimalna temperatura
sreda -3/10 sunčano
četvrtak 2/8 oblačno
petak 2/12 umereno oblačno
subota 0/13 moguća kiša
nedelja 2/15 umereno oblačno

Meteorolog Ivan Ristić potvrđuje da nas od danas očekuje porast temperature i takvo vreme trebalo bi da se zadrži i narednih dana.
– Treba očekivati prestanak košave i ponovo osetniji porast temperature. U drugoj polovini ove nedelje, posebno u subotu i nedelju, najviše temperature ponovo će biti od 10 do 15 stepeni – navodi Ristić.
Prema njegovim rečima, za vikend će temperature biti iznad proseka za ovo doba godine.
– Temperature u plusu i kiša obeležiće pretposlednji vikend u ovoj godini. Sredinom sledeće nedelje doći će do postepene promene vremena i „povratka“ zime. Hladan vazduh sa severa Evrope od srede, 28. decembra, zahvatiće prvo sever, a zatim i ostale delove naše zemlje i doneće osetniji pad temperature, ali i kišu, koja će negde preći u slab sneg. Najviše dnevne temperature u drugoj polovini sledeće nedelje biće u padu i kretaće se od nula do četiri stepena – objašnjava Ristić.

Nula za doček

Ristić dodaje da ni u novogodišnjoj noći neće biti mnogo niže temperature, a ne očekuje se ni sneg u nižim predelima.
– Za doček se očekuje oko nula stepeni u većim delu Srbije. Na planinama se može očekivati susnežica, ali neće biti većih padavina, niti će se sneg zadržati. U prvim danima naredne godine ostaće slične temperature, bez većih minusa – kaže Ristić.   

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare