MITROGOL I MIHA, NERASKIDIVA VEZA KOJA JE POČELA 2013: Osetio ga je i dao mu šansu protiv Hrvata, a on mu je uzvratio golom

Ljudi zaboravljaju, ali valja podsetiti da je Siniša Mihajlović šansu u fudbalskoj reprezentaciji Srbije ukazao Aleksandru Mitroviću, tada golobradom mladiću sa svega 18 godina.

Trebalo je imati hrabrosti, pa stati iza takvog momka. Jeste Aleksandar Mitrović te 2013. godine postao evropski šampion sa Srbijom na EP u Litvaniji i jeste imao važnu ulogu u dresu Partizana, ali dati mu priliku u A reprezentaciji, nije mogao bilo ko.

Aleksandar Mitrović na pravi način je vratio Siniši Mihajloviću. U utakmici protiv Hrvatske u Beogradu (1:1), popularni Mitrogol bio je strelac izjednačujućeg pogotka za Orlove. Već tada je dečak iz Smedereva pokazao kakva je karijera pred njim. Bio je to njegov prvi gol u dresu Srbije, a danas je rekorder nacionalnog tima sa 52 pogotka. Orlovi su tada ostali bez SP u Brazilu, ali su dobili centarfora za narednu deceniju.

Siniša Mihajlović je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu tražio napadača na kojeg bi mogao da se osloni. Bio je pod baražnom vatrom većine medija, jer je pod zastavu zvao veliki broj igrača. Kuburila je tada Srbija sa pravim i izrazitim centarforom, nije bilo kao danas kada ih imamo kao na traci.

Pokušao je Miha tada sa braćom Markom i Stefanom Šćepovićem. Probao je i sa Filipom Đorđevićem i Dejanom Lekićem, sa Nikolom Đurđićem. I onda, pred kraj kvalifikacionog ciklusa, pred duel sa Hrvatskom u Beogradu 6. septembra 2013. godine odlučio se Siniša Mihajlović za hrabar i hazarderski potez. U vatru je ubacio dečaka od 18 godina, ali toliko otresitog i robusnog da je u njemu nešto obećavalo da će sve izaći na dobro. I to od prvog minuta.

Mogla je Srbija tada i do pobede, jer je bila bolji rival tokom većeg dela utakmice. Aleksandar Mitrović je na početku utakmice pogodio stativu. Glavni sudija Nemac Feliks Brih, koji će nam doći glave na Mundijalu u Rusiji 2018. u meču protiv Švajcarske, i tada se pobrinuo da režira utakmicu.

Posle izjednačujućeg gola Aleksandra Mitrovića, Brih je isključio Nemanju Matića. Njegovo suđenje bilo je izrazito slabo i nedosledno, gledao je da u svakom momentu ošteti srpsku reprezentaciju. Nekoliko minuta posle isključenja Matića, usledila je munjevita kontra Srbije, Miralem Sulejmani se stuštio ka golu Hrvata, a onda ga je mučkim i pogibeljnim startom sa leđa pokupio Josip Šimunić. Feliks Brih nije imao kud, morao da je isključi i fudbalera Hrvatske.

Aleksandar Mitrović je te večeri krupnim koracima stupio na veliku fudbalsku scenu, najviše zahvaljujući Siniši Mihajloviću. S toga i ne treba da čudi, da mu je posle smrti posvetio sledeće reči:

– Legende ne umiru! Počivaj u miru!

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare