BEZBEDNOSNE GARANCIJE RUSIJI I UKRAJINI, ILI OPŠTI EVROPSKI RAT: Predsednik Francuske ponovio, sporazum jedini put ka miru

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je uverenje da će sukob u Ukrajini neminovno biti rešen za pregovaračkim stolom i da će Zapad i posebno NATO morati da izađu sa bezbednosnim garancijama ne samo za Kijev, već i za Moskvu, radi trajnog mira.

„Za mir će biti potrebni razgovori, pre svega radi garancija Ukrajini, za njen teritorijalni integritet, njenu dugoročnu bezbednost. Ali i za Rusiju, kao stranu koja će biti deo sporazuma o primirju i miru“, rekao je Makron u intervjuu za kanale TF1 i LCI koji su emitovani u utorak.

Francuski lider je prvi put izneo ideju o „bezbednosnim garancijama“ za Rusiju ranije ovog meseca, tvrdeći da je jedna od „suštinskih tačaka“ s kojim NATO mora da se pozabavi zabrinutost Rusije da taj vojni blok „dođe pravo pred njena vrata, i rasporedi oružje koje bi moglo da ugrozi Rusiju“.

Njegovi komentari izazvali su salvu kritika ne samo iz Kijeva, već i od drugih lidera EU iz Poljske, Slovačke i baltičkih država. Francuske diplomate pokušale su da umanje značaj komentara, insistirajući da je izvučen „izvan konteksta“, dok je sam Makron pozvao evropske saveznike da „ne stvaraju kontroverzu tamo gde je nema“.

Makron je u poslednjem intervjuu pozvao kritičare da objasne kakvu alternativu eventualnim razgovorima sa Moskvom predlažu.

„Ono što ljudi koji ovo odbijaju predlažu je potpuni rat. Uključiće ceo kontinent“ ,rekao je on.

Prošlog decembra, Rusija je SAD i NATO-u predstavila listu bezbednosnih zahteva, tražeći od Zapada da zabrani ulazak Ukrajine u vojni blok, istovremeno insistirajući da se NATO povuče na svoje granice iz 1997. godine, pre nego što počne da se širi.

U januaru su SAD i NATO odbili, rekavši da će biti zainteresovani samo za pregovore o kontroli strateškog naoružanja. Otkako je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru, blok je takođe krenuo da poželi dobrodošlicu Švedskoj i Finskoj u vojni savez, iako proširenje tek treba da bude finalizovano.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare