U NOVOM SADU OTVOREN RAZVOJNI CENTAR! Brnabić: Kada vam IBM dođe to govori da smo značajna destinacija na svetskoj poslovnoj mapi

U Novom Sadu danas je otvoren prvi razvojni centar IBM, a premijerka Ana Brnabić istakla je da je ovo veliki dan za Srbiju, jer se otvara razvojni centar najveće globalne kompanije koja je preteča čitave IT industrije.

Ovo je ujedno i prvi centar u kojem će se razvijati tehnologije za potrebe IBM-a, premijerka je otvorila i prvu kancelariju američke kompanije u Novom Sadu.

„Kada vam IBM dođe to je veliki signal i govori da smo značajna destinacija na svetskoj poslovnoj mapi. U Beogradu su do sada samo prodavali svoja rešenja, ali se nikada nije razvijala tehnologija za njihove potrebe u Srbiji“, istakla je Brnabić.

Ona je podsetila da su pre dve sedmice američki ambasador i predsednik Aleksandar Vučić otvorili predstavništvo jedne od najvećih kompanija za električna vozila „Rivian“, a da se sada otvara razvojni centar IBM-a.

„To je od ogromnog značaja za naš privredni rast i ovo je vetar u leđa i pdsticaj da verujemo u naše talente. Već se najavljuje da će ova kancelarija nastaviti da raste. Zahvalna sam IBM-u zato što veruje u nas i uverena sam da ih nećemo razočarati“, naglasila je premijerka, prenosi Kurir.

Generalni direktor IBM-a za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, Nikola Polić, kaže da će se ovde razvijati softver.

„Ovo je velika stvar za lokalni IBM jer konačno otvaramo još jednu kancelariju u Srbiji, koja će se baviti vrlo konkretnim razvojem tehnologija. Za Srbiju je važno, jer pokazuje da je odlično mesto za dolazak velikih tehnoloških kompanija. Zahvaljujući ovom razvojnom centru moći ćemo da pružimo bolje usluge i podršku korisnicima u širem regionu“, istakao je Polić.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kaže da je Novi Sad prepoznat kao centar IT industrije.

„U Novom Sadu imamo gotovo 900 IT kompanija u kojima je zaposleno deset hiljada ljudi. Hvala premijerki što nam je dovela ovako važne investitore. IBM-u želimo da se u Novom Sadu oseća kao kod svoje kuće, poručio je gradonačelnik.

Ovde je trenutno zaposleno 38 inženjera, a najavljuje se zapošljavanje još toliko. Reč je o mladim stručnjacima koji su se školovali na Univerzitetu u Novom Sadu.

O IBM u Srbiji i novoj razvojnoj kancelariji u NS

IBM je jedan od svetskih lidera u oblasti veštačke inteligencije (Wattson). Izumi IBM-a uključuju i bankomat (ATM), flopy disk, hard disk, magnetnu traku, relacionu bazu podataka, SQL programski jezik, UPC bar kod i dinamičku memoriju sa nasumičnim pristupom (DRAM).

IBM ima kancelariju u Beogradu koja se bavi komercijalnim poslovima prodaju, konsultinga i podrške, na teritoriji Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Kancelarija u Beogradu ima 60 ljudi.

Razvojna kancelarija u Novom Sadu trenutno ima 32 zaposlenih, a u trenutnim planovima postoji potencijal da se zaposli još 28 stručnjaka. Razvojna kancelarija u Novom Sadu će se baviti razvojem aplikacije za monitoring “Instana”. Oni su deo globalnih timova i rade razvoj pojedinih segmenata aplikacije u koordinaciji sa timovima iz drugih zemalja. Otvaranje kancelarije je važno zato što time IBM ulazi na listu najboljih globalnih kompanija koje razvoj svojih proizvoda rade iz Srbije.

IBM je i komercijalni korisnik Data centra u Kragujevcu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare