RUSIJA I KINA PRETE JAPANU: Moskva i Peking izvode zajedničke pomorske vežbe u vodama Istočnog kineskog mora BOJEVOM MUNICIJOM

Kina i Rusija počeće u sredu zajedničku zajedničku pomorsku vežbu bojeve vatre u Istočnom kineskom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok dva partnera pojačavaju saradnju u sve napetijem zapadnom Pacifiku, navodi CNN.

„Aktivni deo vežbe obuhvatiće zajedničko raketno i artiljerijsko gađanje vazdušnih ciljeva, artiljerijsko gađanje morskih ciljeva i uvežbavanje zajedničkih protivpodmorničkih dejstava uz praktičnu upotrebu naoružanja“, navodi se u ruskom saopštenju.

Vežbe, nazvane Pomorska saradnja 2022, uključiće vodeći brod ruske Pacifičke flote – raketnu krstaricu Varjag – fregatu i dve korvete, navodi se u saopštenju i dodaje da će kineska Narodnooslobodilačka mornarica poslati dva razarača, dva patrolna broda, višenamenski brod za snabdevanje, i dizel podmornicu.

Učestvovaće i kineski avioni, navodi se.

„Glavna svrha vežbe je jačanje pomorske saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine i održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu“, navodi se u saopštenju.

Kineska vojska tek treba da komentariše izjavu iz Moskve.

Rusko saopštenje dolazi manje od nedelju dana nakon što je Japan najavio da povećava svoj budžet za odbranu i da će nabaviti oružje dugog dometa, navodeći sve veće pretnje po bezbednost Japana.

Kina i Rusija su među tim pretnjama, a predstojeće vežbe su najnoviji znak jačanja kinesko-ruske saradnje oko Japana, koja uključuje zajedničke vazdušne vežbe u blizini japanskog vazdušnog prostora, pa čak i obilazak glavnih japanskih ostrva od strane zajedničke kinesko-ruske flotile u 2021.

U junu, Tokio je saopštio da je pratio osam ruskih i kineskih ratnih brodova u blizini svojih voda u roku od nedelju dana .

Analitičari su tada primetili da kineska i ruska vojna aktivnost zabrinjava Japan.

„Praćenje kretanja ruskih i kineskih vojnih snaga opterećuje resurse japanskih snaga za samoodbranu“, rekao je za CNN u junu Džejms Braun, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Templ u Tokiju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare