MINISTAR SINIŠA MALI: Aranžman sa MMF sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim reformama

Zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o odobravanju ranije dogovorenog stend baj aranžmana Srbiji je odlična vest i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim reformama, ocenio danas ministar finansija Siniša Mali.

„Ovakva odluka borda je bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF-a u Beogradu tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija i našu rešenost da reforme privedemo kraju“, ocenio je Mali odluku MMF-a koja je sinoć objavljena, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je istakao da ceni opredeljenost MMF-a da bude podrška Srbiji tokom aktuelne krize, podrška u očuvanju do sada postignutih rezultata i podstrek da Srbija što bezbolnije prođe kroz ovaj, kako je rekao, turbulentan period.

Mali je podsetio da je tokom Misije MMF-a u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stend baj aranžman ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

„To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost“, ocenio je Mali.

On je istakao da je novi aranžman garancija da će biti nastavljene strukturne reforme, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

„U prethodne tri godine smo sa više od devet milijardi evra pomogli privredu i građane. Želimo da nastavimo da budemo stub oslonca privrednoj aktivnosti ali i očuvanju životnog standarda građana. Drugačiji je narativ u kom se borimo sa novom krizom i to je dobro i daje nadu da ćemo lakše prebroditi izazove koji nas čekaju“, objasnio je Mali.

MMF je početkom novembra, po okončanju posete Srbiji, ocenio da su postignuti izvandredni rezultati za vreme trajanja kovid krize ali da se na nju nadovezala nova kriza izazvana energetskom nestabilnošću te da je zato važan novi aranžman, navodi s eu saopštenju Ministarstva finansija.

Delegacija MMF-a sa Janom Кesom Martejnom na čelu ocenila je tada da se Srbija, nakon snažnog oporavka od pandemije suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome održala stabilnost finansijskog sektora uz blago usporavanje rasta i inflaciju, uz očekivano smanjenje u sledećoj godini.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare