MASK PONOVO PRAVI HAOS NA TVITERU: Nema više promovisanja naloga na drugim mrežama! Svi beže na Trampovu mrežu 

Tviter je u nedelju objavio da više neće dozvoljavati korisnicima da promovišu svoje naloge na brojnim konkurentskim platformama društvenih medija, uključujući Fejsbuk i Instagram. To je poslednja promena u politici kompanije pod vođstvom kontroverznog novog vlasnika Elona Maska, koji je sada pitao korisnike da li treba da ostane na čelu Tvitera.

Ovaj potez utiče na brojne društvene mreže kao što su Mastodon Donalda Trampa, Post i Truth Social, kao i na agregatore linkova trećih strana kao što su linktr.ee i ink.bi. Tviter je to objavio nakon što su korisnici počeli da ohrabruju svoje pratioce da pogledaju njihove postove na drugim mestima.

„Tviter više neće dozvoliti besplatnu promociju određenih platformi društvenih medija ubuduće“, navodi se u saopštenju Tvitera. Na primer, korisnicima na ovoj mreži neće biti dozvoljeno da postavljaju poziv pratiocima da ih prate negde drugde.

Tviter-ove sankcije za prve grehe prvo će biti zahtevi za brisanje određenog tvita, nakon čega sledi privremena i trajna blokada naloga.

Suosnivač Tvitera Džek Dorsi, koji je svojevremeno imao slična razmišljanja o kompaniji kao i Mask pre nego što je bio primoran da preuzme društvenu mrežu u oktobru, samo je tvitovao pitanje „zašto“ kao odgovor na Maskov najnoviji potez.

To je najnoviji u nizu kontroverznih poteza Tvitera pod vođstvom Maska, koji su počeli masovnim otpuštanjima, ponovnim otvaranjem naloga ekstremista i nastavljenim sa gašenjem naloga novinara. Musk je suspendovao naloge novinara nakon što su neki prijavili da je suspendovao nalog korisnika Tvitera koji je objavljivao javno dostupne podatke o kretanju Maskovog privatnog aviona.

Novinari Vašington posta, Glasa Amerike, Si-En-Ena, Njujork tajmsa i drugih uglednih medija čije je naloge zatvorio nisu objavili podatke o kretanju aviona, već su samo javili da je Mask zatvorio nalog onoga ko ih je objavio.

Zatvaranje računa naišlo je na oštre kritike EU i UN, pa je Mask kasnije neke od njih ponovo otvorio. Američki regulator, Federalna trgovinska komisija (FTC), objavila je da sa velikom zabrinutošću prati razvoj događaja na Tviteru.

U subotu uveče Mask je ponovo zatvorio nalog reporterke Vašington posta Tejlora Lorenca, koja je pisala priču o Masku. U petak je bez objašnjenja zatvoren nalog novinarke Business Insajdera Linet Lopez.

Od 2018. do 2021. objavljivao je kritičke članke o proizvodnom procesu u Maskovim fabrikama električnih automobila Tesla. U utorak je objavila svoju priču iz 2009. komentarišući borbu Tesle, čije akcije su klizile poslednjih nedelja.

Pre nego što je preuzeo Tviter, Musk je tvrdio da društveni mediji treba da omoguće potpunu slobodu izražavanja, a njegove trenutne akcije su dobile mnogo kritika.

Mnogi sada napuštaju Tviter, koji gubi reputaciju, ali i novac, i traže mesto za svoje objave na drugim društvenim mrežama. Oglašivači napuštaju i Muskov Tviter, što je opasno za poslovnu budućnost društvenih medija. Korisnici Tvitera trenutno najviše beže u konkurenciju Mastodont, koji je u petak imao više od šest miliona korisnika, ali samo 3,4 miliona pre Maskovog preuzimanja Tvitera.

Kao što je to činio nekoliko puta u prošlosti, Mask se u nedelju ponovo obratio svojim 122 miliona pratilaca. Pitao ih je da li treba da se povuče sa čela Tvitera i uverio ih da će postupiti prema rezultatima. Do nedelje uveče po lokalnom vremenu, više od 55 odsto učesnika bilo je za njegov odlazak.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare