AUSTRIJSKE VLASTI: Otkrili smo ruskog špijuna! Špijunirao za vojnu obaveštajnu slžbu GRU! Agent zbrisao kontraobaveštajcima 

Austrijske vlasti saopštile su da su otkrile osumnjičenog ruskog špijuna. Reč je o 39-godišnjem grčkom državljaninu ruskog porekla koji je osumnjičen da je više godina špijunirao za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU na štetu Austrije.

Taj čovek je osumnjičen da je preneo informacije o „spoljnopolitičkom, socijalnom i bezbednosnom diskursu“ u Austriji u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, saopštilo je bečko ministarstvo unutrašnjih poslova. Osumnjičeni je sin bivšeg ruskog obaveštajca koji je tokom diplomatske službe bio stacioniran u Nemačkoj i Austriji, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Osumnjičeni (39) za koga se navodi da je prošao specijalnu vojnu obuku u Rusiji, bio je u kontaktu sa diplomatama i raznim obaveštajnim službama i bio je u Moskvi neposredno pre i tokom vojne invazije ruskih snaga na Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo. Unutrašnjost je rekla.

Austrijske vlasti sumnjaju da je on možda preneo informacije kako bi procenio odgovor stranih zemalja na rusku invaziju, rekli su oni.

Postao je sumnjičav zbog brojnih putovanja. Od 2018. do početka 2022. ostvario je ukupno 65 putovanja u druge evropske zemlje, kao i u Rusiju, Belorusiju, Tursku i Gruziju, i stekao nekoliko nekretnina u Beču, Rusiji i Grčkoj, iako je zvanično imao niska primanja.

Kod osumnjičenog, koji je trenutno u bekstvu, pronađeni su, između ostalog, detektor signala za detekciju prislušnih uređaja i skrivenih kamera, kao i zaštitno odelo od krhotina. Pored toga, zaplenjeni su mobilni telefoni i računari sa ukupno deset miliona fajlova, navodi APA.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare