UDARNA VEST! HRVATI TERETE IGORA VUKOTIĆA ZBOG LAŽNIH ISPORAVA: Škaljarac nije jedini na listi komšija koji se šetkao sa tim dokumentima

Tužilaštvo u Hrvatskoj podiglo je optužnicu protiv Kotoranina Igora Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana i brata ubijenog Jovana Vukotića, zbog falsifikovanih hrvatskih dokumenata na ime Stevo Novaković!

Igor Vukotić je, podsetimo, u bekstvu poslednih 10 godina i nalazi se na crvenoj Interpolovoj poternici, a između ostalog sudi mu se i za pokušaj ubistva dvojice „kavčana“ Miloša Radonjića i Vojina Stupara u Kotoru.

Igor je Stevo

Vukotić je uz brata Jovana, koji je ubijen 8. septembra pred trudnom suprugom i ćerkom u Istanbulu, navodno bio šef klana iz Kotora koji od decembra 2014. u ratu sa suparničkim klanom na čijem čelu su odbegli Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, koji je u spuškom zatvoru.

– Optužnica protiv Igora Vukotića podneta je radi prikrivanja stvarnog identiteta. Vukotić je uspeo da dođe do lažnih hrvatskih dokumenata na ime Stevo Novaković. Optužnicom je predstavljeno da je Vukotić imao pomoć od Nusreta Seferovića, koji je označen kao pripadnik zločinačkog udruženja – navodi crnogorski portal RTCG, koji dodaje da je imao uvid u optužnicu.

Vukotić je lažne isprave nabavio pre četri godine, a njegov brat Jovan svojevremeno je od iste grupe kupio pasoš, a takođe, zbog falsifikovanih isprava 2018. uhapšen je u Turskoj i deportovan u Srbiju.

– Tužiteljka Silvia Ločar u optužnici navodi da je Igor Vukotić nabavio lažnu ispravu i upotrebio je kao pravu tokom 2018. godine. Ona je utvrdila da Vukotić nema prebivalište, ni boravište, u Hrvatskoj, kao ni zaposlenje, ni imovinu i ni na koji način nije vezan za teritoriju Hrvatske – navodi RTCG.

Takođe, u pomenutoj optužnici navodi se i da Crna Gora potražuje Vukotića i zbog odsluženja kazne zatvora od sedam meseci jer je izvršio krivično delo protiv opšte sigurnosti. Kako i na koji način je Vukotić pribavio lažne isprave navedeno je u optužnici, a Nusret Seferović (52), predsednik Veća romskih udruženja, inače, vođa hrvatske grupe koja je izrađivala pasoše pripadnicima zemunskog, škaljarskog i kavačkog klana.

Cena 15.000 evra 

– Seferović je sarađivao s pevačicom Ankicom Demirović i njenim suprugom, a u akciji „Krtica“ 2019. godine pohapšeni su i drugi policijski službenici – podseća sagovornik i dodaje da je portal 24.hr pisao o padu ove grupe:

– Istraga je pokazala da je ova grupa sarađivala i s kavačkim, ali i sa škaljarskim klanom. Oni su pronalazili ljude koji su rođeni u Hrvatskoj, ali nikad nisu vadili dokumenta u ovoj zemlji, i na njihove podatke stavljali slike kriminalaca kojima su isprave prodavali. Nabavljali su pasoše, lične karte, ali i vozačke dozvole. Cena se kretala do 15.000 evra.

Predao se

I Filip Korać imao lažnu ispravu

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu i protiv Filipa Koraća u maju, nakon što se 24. aprila predao tamošnjoj policiji, zbog krivičnog dela falsifikovanja isprava. Koraću preti zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Podsetimo, Korać se na hrvatskoj poternici našao zbog falsifikovanih dokumenata na ime Slobodan Koralija, koja je izvadio još 2017. Navodno, nakon što je saznao da se nalazi na Interpolovoj poternici. Koraćev pasoš je, kako su objasnili nadležni u Hrvatskoj, bilo nemoguće detektovati na bilo kom graničnom prelazu, jer se zapravo radi o autentičnom dokumentu.

– Dobar dan, ja sam Filip Korać, za mnom je raspisana poternica i došao sam da se javim – navodno je, prema pisanju Jutarnjeg lista, rekao najbliži saradnik Luke Bojovića kad se pojavio na prijavnici zatvora u Remetincu.

Korać je naime, našao na udaru pravde jer mu je u Zagrebu izdat pasoš na osnovu lažnih srpskih dokumenata na ime Slobodana Koralije, državljanina Srbije koji je rođen u Hrvatskoj.

Komšija

Hrvatske pasoše kupili i Luka Bojović, Legija, Dedović, Kožar…

Hrvatske pasoše, kako je otkriveno, tokom prethodnih decenija koristili su mnogobrojni pripadnici srpskog podzemlja. Prilikom hapšenja u Španiji, navodno je kod Luke Bojovića pronađen pasoš na ime Hrvata Marijana Barišića. Na dugačkoj listi onih koji srpski pasoš zamenili hrvatskim su i Milorad Ulemek Legija, koji se u hrvatskom pasošu zvao Vlado Vukomanović, kao i Sretko Kalinić i Vladimir Milisavljević.

– U hrvatskom pasošu, ubijeni Igor Dedović je bio Dragan Popović, a policija je nakon ubistva kod njega pronašla i lažnu hrvatsku vozačku dozvolu – podseća izvor i dodaje i da je ubijeni Alan Kožar svojevremeno imao pasoš komšija na ime Žarko Zundanović.

Darko Šarić

Oslobođen optužbi

Darku Šariću sudilo se pred Trećim osnovnim sudom zbog sumnje da je tokom skrivanja koristio lažni hrvatski pasoš na ime Tomislav Savatović. Kako se tvrdilo, pasoš je imao od 2007, a on je tokom suđenja tvrdio da taj pasoš nikada nije video niti koristio. Na kraju postupka oslobođen je optužbi.

U bekstvu 10 godina

Oglašavao se preko čitulja

Igor Vukotić je za 10 godina bekstva pretrpeo ozbiljne udarca od kavačkog klana, a poslednja likvidacija koja je uzdrmala Igora je ubistvo njegovog brata Jovana u Istanbulu. Samo nekoliko meseci pre toga ubijena su još dva bitna „škaljarca“, Milić Minja Šaković i Goran Vlaović, koji je ubijen 25. avgusta na hrvatskom ostrvu Pag na sred ulice.

– Iako je godinama u bekstvu i samo najbliži saradnici znaju gde se nalazi i komuniciraju s njim, Igor se nekoliko puta oglašavao u javnosti, i to putem čitulja kada su mu pobijeni najbliži. U aprilu 2019. kada mu je ubijen otac Veselin Vukotić pred kućnim pragom, kao i u septembru kada je ostao bez brata – podseća sagovornik i dodaje da se od Jovana oprostio citatom iz „Gorskog vijenca“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare