OBILNE KIŠE PONOVO PRAVE PROBLEM U CRNOJ GORI: Poplave na ušću reke Bojane! Problemi i u Plavu, Gusinju i Andrijevici!

Usled obilnih padavina, jakog južnog vjetra i verovatno puštanja vode sa brana na Drimu u Albaniji, u noći između petka i subote došlo je do izlivanja Bojane, što je dovelo do plavljenja objekata i restorana, kao i obala i pristupnih puteva na oba ušća rijeke.

Jedan od vlasnika restorana na Bojani Igor Knežević kazao je za Vijesti da je sve počelo oko dva posle ponoći i da je trajalo do ranih jutarnjih sati kada je jugo oslabio, a reka počela snažnije da otiče u more, prenosi Kurir.

Kao i prilikom nedavnog nevremena, voda je prodrla u njegov restoran, delom u kuhinju i toalete.

“Dugo sam na Bojani, ali ne pamtim da je za sat i po nivo reke porastao za više od metar. Verovatno je došlo do puštanja vode sa brana na Drimu u Albaniji jer je nemoguće da je sva voda došla iz jezera”, kazao je Knežević “Vijestima”.

Bojanski ribar Nikola kaže da voda nije prodrla u njegov objekat u blizini račve, ali da je poplavila okoliš.

“Sve okolo je pod vodom. Voda je ušla u neke objekte preko puta i restorane, ali se polako povlači”, kazao je on.

Pod vodom je bilo i nudističko naselje na Adi i pojedini delovi Štoja.

U Gusinju alarmantno, Riversajd opet pod vodom.

Olujno nevreme praćeno jakom kišom zazvalo je poplave u Beranama, Plavu, Gusinju i Andrijevici.

TV Vijesti je objavila da je najteža situacija u Gusinju, gde je poplavljeno oko 50 kuća, a više od 100 kuća i drugih objekata ugroženo. Pod vodom je i centar varošice, a potpredsednik Opštine Edon Balidemaj ocenio je da je situacija alarmantna.

Ekipe lokalnih službi su na terenu od ranih jutarnjih sati, i očekuju i pomoć države.

Više od deset domaćinstava ugroženo je u Plavu. Reč je o kućama i imanjima uz reke Grnčar i Lim.

U Beranama se izlio Lim. Poplavljeno je romsko-egipćansko naselje Riversajd, kao i naselje Donji Talum sa druge strane Lima.

U beranskom Udruženju za podršku Roma i Egipćana tvrde da je većina stanovnika Riversajda napustila kuće i da nemaju gde da spavaju.

Izvršni direktor udruženja Sultan Beća pozvao je Vladu da se hitno uključi u rješavanje problema.

Stanovnici Donjeg Taluma, nezdovoljni reakcijom lokalnih službi, organizovali su protestnu vožnju kroz grad, a na 15-ak minuta su blokirali ulicu ispred zgrade opštine.

Predsednik Opštine Berane Vuko Todorović kazao je da će učiniti sve što je u nadležnosti lokalne uprave da se pomogne stanovnicima naselja ugroženih poplavama.

”Za sve njih smo večeras obezbedili hranu i druge potrepštine koje su im neophodne. U razgovoru sa nama su bili vrlo razumni jer znaju da ovaj problem nije od juče”.

Zeta u Nikšiću blizu maksimuma iz novembra 2019.

Nevrijeme koje je zahvatilo opštinu Nikšić donelo je pune ruke posla vatrogascima-spasiocima.

Prema riječima Slavka Tadića, komandira Službe zaštite i spasavanja, tokom večeri imali su desetak intervencija.

”Radilo se uglavnom o crpljenju vode iz podrumskih i garažnih prostora naših sugrađana. Jutros je situacija povoljnija”, kazao je juče Tadić.

Nastavili su jutros potragu za nestalom muškom osobom u rijekama Bistrici i Zeti.

Tadić ističe da se vodostaj rijeke Zete približava maksimumu iz novembra 2019. kada je iznosio 257 cm na mjernom mjestu Most na Duklo.

”Jutros je vodostaj 237 cm, tako da apelujemo na naše sugrađane koji na svoju ruku obilaze korita rijeka da se čuvaju i ne izlažu živote riziku. Specijalizovane ekipe vatrogasaca-spasilaca Nikšić za akcije na brzim vodama, u koordinaciji sa roniocima Regionalnog centra Bijela i SAJ-a, čine sve što je u njihovoj moći”.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare